Activistes i empresaris del nord i el sud de Catalunya salven la casa de Macià
La vil·la Denise, la casa de Prats de Molló que el president Francesc Macià va utilitzar com a residència i seu d'operacions, corria el risc de caure a mans de propietaris aliens a la importància de la finca

Per: Redacció


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
Un grup d’activistes i empresaris del nord i el sud de Catalunya han aconseguit salvar la vil·la Denise, la casa de Prats de Molló que el president Francesc Macià va utilitzar com a residència i seu d’operacions per a planificar la incursió militar per a alliberar Catalunya de la dictadura de Primo de Rivera i convertir-la en una república independent. La casa feia anys que estava a la venda i s’estava deteriorant, i corria el risc que acabés en mans de propietaris que no fossin conscients de la seva transcendència històrica i, en comptes de preservar-la, la remodelessin o la fessin anar a terra. Segons que informa el Punt Avui, dilluns se’n va signar la compra per part de l’empresari Jaume Aragall, president de la Cambra de Comerç al Vallès Oriental i membre d’Eines de País, amb el compromís de cedir-la a una associació que en tindrà cura.
Moment històric, aquest passat dilluns a Prats de Molló, quan Jaume Aragall signa l’acte de compra de la Casa Macià, a l’interior mateix de l’edifici. Una Casa Macià que esdevé patrimoni nacional català. pic.twitter.com/qcgZjOc4C6
— Josep BONET 🎗 (@jepbonet) December 16, 2020
L’operació es va posar en marxa arran d’un reportatge de l’any passat del magazin la Mira que informava que s’havia posat a la venda perquè els actuals propietaris no podia mantenir-la. Això va posar en alerta un grup d’activistes del nord i el sud del país. Josep Lluís Alay, historiador i director de l’oficina del president Puigdemont, va engegar els contactes per comprar-la i salvar-la amb el vistiplau del president Carles Puigdemont, que li va expressar la necessitat de conservar el patrimoni, tant pel valor històric com pel nexe d’unió entre catalans del nord i del sud.
L’associació que ara en tindrà cura està presidida pel batlle de Prats de Molló, Claudi Ferrer, i també en formen part l’advocada i ex-tinenta batlle de Perpinyà Annabel Brunet; el president del Consell per la República a Catalunya Nord, Josep Bonet; l’escriptor Joan-Lluís Lluís; el batlle d’Elna, Nicolas Garcia; Hervé Pi, llibreter i activista de Cotlliure; el delegat del govern de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert; l’historiador Josep Lluís Alay; el dissenyador Claret Serrahima; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell; i el mateix Jaume Aragall, nou propietari de l’immoble.
A partir d’ara, el repte és rehabilitar la casa, però es preveu que d’aquí a pocs mesos ja s’hi podran fer activitats museístiques i artístiques. Més endavant, també es vol que sigui un espai de reflexió i comprensió tant de l’exili com de la lluita dels catalans.
Comentaris
Els subscriptors de VilaWeb poden comentar aquesta notícia, o bé llegir els comentaris que hi han fet els altres subscriptors i debatre-la amb ells , clicant ací.
Si encara no sou subscriptors, us en podeu fer clicant ací.
S'ha afegit la noticia a Favorits