L’obsessió de la Guàrdia Civil amb la Casa Macià a Prats de Molló

  • El sumari de la peça separada contra Alay inclou tots els missatges sobre les gestions per a poder salvar la casa

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
23.09.2021 - 21:50

Quan la Guàrdia Civil espanyola va detenir Josep Lluís Alay l’octubre de l’any passat, li va requisar els mòbils. I en va anar fent un buidatge, examinant totes les converses que hi havia enregistrades. Alay era investigat en l’operació Vólkhov, que dirigeix el jutge Joaquín Aguirre i que es basa en una investigació prospectiva contra dirigents i activistes independentistes per una suposada trama de malversació i d’emblanquiment de capital. El buidatge del contingut del mòbil d’Alay es va convertir en una peça separada, secreta, que va fonamentar l’anomenada “trama russa”. Però, en el sumari d’aquesta peça, al qual ha tingut accés VilaWeb, es pot comprovar que la Guàrdia Civil va posar el focus sobre un altre “fet presumptament punible”: la Casa Macià.

Els membres de la policia judicial de la Guàrdia Civil van considerar que era digne d’interès i de sospita que Alay, com a director de l’oficina del president Puigdemont, fes contactes i gestions per a salvar la vil·la Denise, la casa de Prats de Molló que el president Francesc Macià va fer servir de residència i seu d’operacions per a planificar la incursió militar per a alliberar Catalunya de la dictadura de Primo de Rivera i convertir-la en una república independent. La casa feia anys que era en venda i es deteriorava, i corria el risc que acabés en mans de propietaris que no fossin conscients de la seva transcendència històrica i, en compte de preservar-la, la remodelessin o la fessin anar a terra.

Que Alay hi estava interessat, com a historiador i com a membre de l’Associació Casa Macià, era sabut. I, tanmateix, tracten les converses que té amb Puigdemont sobre la manera de salvar la casa de cosa confidencial i sospitosa de ser un cas de malversació. La iniciativa va començar arran d’un reportatge del magazín la Mira que informava que s’havia posat a la venda perquè els propietaris no podien mantenir-la. Això va posar en alerta un grup d’activistes del nord i el sud del país. Josep Lluís Alay va engegar els contactes per a comprar-la i salvar-la amb el vistiplau de Puigdemont, que li va expressar la necessitat de conservar el patrimoni, tant pel valor històric com pel nexe d’unió entre catalans del nord i del sud.

“Alay participa i demana ajuda a Carles Puigdemont perquè l’empresari Jaume Aragall Clavé compri una casa a Prats de Molló (França) que va fer servir Francesc Macià de residència i base d’operacions per a planificar una incursió militar a Catalunya i alliberar-la de la dictadura de Primo de Rivera i convertir-la en una república, per a posteriorment cedir-la a una associació”, diu l’informe de la Guàrdia Civil espanyola. I continua: “Aquesta compra i cessió és condicionada al fet que sigui comprada una altra vegada. Si això passés o si existís un contracte amb el compromís de recompra d’aquest immoble i l’entitat que la comprés fes servir fons públics, podria ser constitutiu d’una irregularitat.”

Jaume Aragall, president de la Cambra de Comerç al Vallès Oriental i membre d’Eines de País, l’ha comprada amb el compromís de cedir-la a una associació que en tindrà cura, que és l’Associació Casa Macià, presidida pel batlle de Prats de Molló, Claudi Ferrer. També en formen part l’advocada i ex-tinenta batlle de Perpinyà Annabel Brunet; el president del Consell per la República a Catalunya Nord, Josep Bonet; l’escriptor Joan-Lluís Lluís; el batlle d’Elna, Nicolas Garcia; Hervé Pi, llibreter i activista de Cotlliure; el delegat del govern de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert; Josep Lluís Alay; el dissenyador Claret Serrahima; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, i Jaume Aragall mateix, nou propietari de l’immoble.

Casa Macià.

En els missatges entre Puigdemont i Alay que la Guàrdia Civil selecciona, es pot llegir com Alay li parla de la necessitat de salvar aquesta casa, i com contacta tant amb Joan Canadell com amb Aragall i amb més interessats en la compra per veure com es pot concretar. I li exposa finalment el pla de compra de la vil·la Denise: que Aragall es compromet a fer la compra i que la cedirà a l’Associació Casa Macià mitjançant un conveni per quinze o vint anys amb aquest objectiu: “Que esdevingui una casa museu que expliqui els fets de Prats de Molló, la figura de Francesc Macià, la internacionalització del conflicte català a partir del judici a París i l’exili a Brussel·les.” I afegeix que, quan Aragall la vengui, serà pel mateix import de compra.

El projecte de rehabilitació de la Casa Macià ha anat tirant endavant enguany, i la setmana passada el president Puigdemont hi va rebre, en un acte, la Medalla Carrasco i Formiguera de mans de la Fundació DemòcratesCat.

Per la Guàrdia Civil, roman sota sospita. El jutge Aguirre de moment no n’ha fet gaire cabal; s’ha concentrat en les converses entre Alay, Boye i l’empresari rus Aleksandr Dimitrenko, provant d’estirar el fil de la trama russa, demanant de continuar furgant en les comunicacions d’Alay i en el seu patrimoni, fins i tot contra el criteri de la fiscalia, que ho veu un abús. Però podrà continuar, perquè l’Audiència de Barcelona li ho permet, i el sumari d’aquesta peça s’anirà engreixant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any