Vint-i-quatre premis Nobel de diverses disciplines han redactat una ‘carta oberta a Espanya i Catalunya’, en la qual fan una crida a la mediació i la negociació per a desfer ‘l’empat actual’ entre Catalunya i Espanya. Com ja van fer vuit premis Nobel de la Pau en una carta el 8 d’octubre, ara els vint-i-quatre noms també diuen que cap de les dues parts està lliure d’errors en un conflicte que, a parer seu, no va començar amb el referèndum de l’1 d’octubre i les càrregues policíaques, sinó fa set anys, amb la invalidació de l’estatut d’autonomia del 2010 pel Tribunal Constitucional.

En la carta, que també han enviat a la Comissió Europea, els Nobel lamenten que el govern espanyol hagi fet poc per a solucionar el conflicte, i afegeixen que mai no haurien pogut predir les mesures ‘extremes i inútils’ que emanen de Madrid en resposta al referèndum. Així mateix, denuncien les escenes de ‘brutalitat policíaca, la violència i l’ús de bales de goma contra el poble de Catalunya’, cosa que no haurien esperat en ‘l’Espanya d’avui’.

També se sumen a les condemnes que han fet dirigents d’arreu del món, i tot i que valoren la disculpa del govern espanyol, consideren que és un pas molt petit i alerten que queda molt per a fer.

Els signants del text no entren a valorar qüestions constitucionals, però consideren que les democràcies madures poden cercar diverses formes de permetre la llibertat d’expressió. En aquest sentit, recorden els exemples del Quebec i d’Escòcia. Per això troben que les ‘respostes violentes’ del govern espanyol als desitjos de llibertat d’expressió únicament fan créixer més l’hostilitat i generen descontent allà on no n’hi havia.

Finalment, els vint-i-quatre Nobel, entre els quals n’hi ha deu de la pau, sis de medicina, quatre de química, dos de literatura, un de física i un d’economia, alerten: ‘Un poble que se sent reprimit difícilment desapareix silenciosament en la nit.’

Els signants de la carta són:

Jodi Williams
Mairead Maguire
Betty Williams
Dr. Sheldon Glashow
Adolfo Pérez Esquivel
Yuan T. Lee
Dudley R. Herschbach
Robert Huber
Rigoberta Mnechu
President F.W. de Klerk
Sir Richard J. Robert
President José Ramos Horta
Peter C. Doherty
Gunter Blobel
Tim Hunt
Dr. Shirin Ebadi
Peter Agre
Elfriede Jelinek
J. Robin Warren
Jean-Marie Gustave Le Clezio
Jack W. Szostak
Tawakkol Karman
Leymah Gbowee
Bengt Holmstrom

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb