52 ex-eurodiputats demanen al Parlament Europeu que defensi la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí

  • Argumenten que el Tribunal Suprem espanyol no seria imparcial i que Puigdemont, Comín i Ponsatí són víctimes d'una persecució política

VilaWeb
Redacció
05.03.2021 - 15:20
Actualització: 05.03.2021 - 18:29

Un grup de cinquanta-dos ex-eurodiputats han publicat una carta en què demanen als eurodiputats actuals que votin en contra de retirar la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí “per oposar-se a l’objectiu d’una justícia autoritària que persegueix la dissidència política democràtica i pacífica”. Entre els signants tan sols n’hi ha un d’espanyol, l’ex-dirigent de Podem a Andalusia Teresa Rodríguez. Hi ha, entre més, el francès José Bové i els alemanys Daniel Cohn-Bendit i Rebecca Harms.

Ahir va saber-se justament que la votació final sobre el suplicatori serà dilluns vinent a dos quarts de set de la tarda, i el resultat se sabrà l’endemà, dimarts, a les nou del matí. El vot en el plenari de cadascun dels 705 eurodiputats serà secret, en part presencial i en part telemàtic.

El primer motiu que els cinquanta-dos signants esgrimeixen a la carta és que “el tribunal que sol·licita la retirada de la seva immunitat, el Tribunal Suprem espanyol, no és l’autoritat competent per a fer-ho […] i tampoc no és un tribunal imparcial, tal com ha establert recentment la justícia belga, quan el Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les va considerar que Lluís Puig, ex-conseller del govern català a l’exili, no podia ser jutjat imparcialment per aquest tribunal espanyol”.

El segon motiu és que “hi ha proves que aquests tres eurodiputats estan patint una persecució política“, cosa que queda demostrada, diuen, “en proves com els entrebancs judicials per impedir que es presentessin a les eleccions europees, la presència de fins a cinc eurodiputats espanyols a la Comissió d’Afers Jurídics [del parlament europeu] i les sevse declaracions públiques sobre l’informe abans, durant i després de la votació, la inclusió de càrrecs erronis en l’informe sobre Clara Ponsatí, o la filtració de l’informe abans de la votació en un diari espanyol d’extrema dreta”.

“Aquesta persecució política”, segueixen, “que en sí mateixa ja hauria de ser suficient per garantir que els drets legals d’aquests eurodiputats continuïn intactes, va ser confirmada a més en la sentència esmentada” sobre Lluís Puig. “El tribunal [belga] es va oposar a la seva extradició a Espanya tot argumentant que el senyor Puig no hi seria tractat de manera imparcial ni d’acord amb els seus drets com a ciutadà europeu”. “Així mateix, el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein, a Alemanya, va denegar la concessió d’extradició del senyor Puigdemont pels càrrecs de rebel·lió i sedició en considerar que l’organització d’un referèndum pacífic no pot constituir aquesta mena de delictes”, diuen a la carta”.

“No es tracta de donar suport a les idees que defensen Puigdemont, Comín i Ponsatí, es tracta de defensar la immunitat parlamentària davant d’un estat membre que ha demostrat la seva voluntat de perseguir els qui van organitzar un referèndum perquè els ciutadans de Catalunya poguessin expressar la seva opinió lliurement”, sentencien. “És important recordar que membres del govern de Catalunya i dos líders de la societat civil van ser condemnats a un total de cent anys de presó per aquest mateix motiu”.

Heus ací la llista de tots els cinquanta-dos ex-eurodiputats signants:

 

 

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any