ACN Sitges.-Entre octubre i desembre de l’any 1969, a la ciutat de Barcelona va tenir lloc un rodatge simultani: El director Jesús Franco rodava ‘El conde Drácula’ amb el mític actor Christopher Lee en el paper protagonista; mentre, Pere Portabella va rodar a ‘Vampir-Cuadecuc’ a partir de la pel·lícula de Franco. El documental ‘Drácula Barcelona’ de Carles Prats reconstrueix les història de les dues cintes a través dels testimonis de Christopher Lee, Jesús Franco, Pere Portabella Teresa Gimpera, Arturo Marcos, Jeannine Mestre, Annie Settimo, Jack Taylor, Serena Vergano Carlos Aguilar, Jordi Costa i Esteve Riambau. El llargmetratge es projectarà aquest dijous a la secció Panorama Documenta del Festival de cinema de Sitges 2017, que ha tingut en Dràcula el seu gran protagonista. Després del documental també es projecta el clàssic film de Jesús Franco de l’any 1969.

Prats homenatja, per una banda, el Dràcula protagonitzat per Christopher Lee, en el qual Jesús Franco va convertir el Poble Espanyol en Transilvània i el Tinell en el castell de Dràcula. Christopher Lee va accedir a ser infidel a la Hammer a causa de la promesa que aquesta seria la primera versió cinematogràfica de Dràcula veritablement fidel al llibre de Stoker. Per altra banda, Prats recorda el ‘Vampir-Cuadecuc’ de Pere Portabella. Com s’explica al web del veterà cineasta, Portabella va exercir en aquesta cinta “dos tipus de violència sobre la narrativa estàndard: elimina totalment el color i substitueix la banda sonora per un paisatge de col·lisions imatge-so a càrrec de Carles Santos”. El rodatge va ser en 16mm i amb negatiu de so. El seu objectiu era gravar a partir del rodatge de la pel·lícula de Jesús Franco. Les entrevistes que apareixen a ‘Drácula Barcelona’ realitzades a Christopher Lee, Jesús Franco i el productor Arturo Marcos van ser gravades entre 1999 i l’any 2001 per Manel Mayol i Carles Prats.Carles Prats s’ha dedicat al periodisme, l’edició de còmics i la televisió, entre altres àmbits, i ha realitzat documentals sobre figures de la cultura popular, com Jesús Franco, Seijun Suzuki, Sergio Leone, i els cantants Joe Strummer, Loquillo o Peret. Prats és autor, entre altres, dels documentals musicals ‘Loquillo, leyenda urbana’; ‘Quiero tener una ferretería en Andalucía’; ‘Cuchibiri cuchibiri’ o ‘Monty Python Spamalot’s’. També ha dirigit treballs audiovisuals com ‘Històries de Bruguera’; ‘Més que un club. El Barça global’ o ‘President Sunyol’, un documental sobre l’ex president del F.C. Barcelona que va ser assassinat per l’exèrcit franquista.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb