El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha dit que veu difícil que es pugui arribar a acords polítics mentre hi hagi dirigents independentistes a la presó. Creu que hi ha un clima molt més favorable que no pas ara fa tres mesos, però que no es tradueix en res de concret perquè ‘els problemes [en l’àmbit polític] són els mateixos’. Ros ha fet aquestes declaracions en un esmorzar informatiu a la seu del sindicat a Barcelona.

També ha dit que la sentència del judici als polítics independentistes és clau: ‘Pot ser part de la solució o part del problema.’ La sentència, a parer seu, pot fer que el clima de diàleg torni enrere, fins a l’abril o el novembre de l’any passat. Ha demanat a la justícia que miri més enllà de les seves sales i surti al carrer perquè les seves actuacions tindran conseqüències. ‘Si actuen pel bé general poden enfilar la solució’, ha dit. Segons ell, la petició de presó preventiva i de penes que faci la fiscalia durant el judici serà determinant en el clima polític a Catalunya i en la solució del conflicte, com també ho serà l’actuació dels jutges.

Per Ros, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha de poder reunir amb tots els dirigents polítics. Per això ha demanat als dirigents valentia i altura política per continuar dialogant. I ha esmentat una acció concreta: retirar la impugnació de lleis aprovades pel parlament al Tribunal Constitucional (TC). Tanmateix, ha insistit a dir que l’alliberament dels presoners és el que corre més pressa, arran de la proximitat del judici.

Ros ha defensat la posició del sindicat i ha dit que, com a organització plural i transversal, continuarà impulsant el diàleg. Així mateix, ha fet una crida a respectar totes les posicions polítiques i tots els símbols.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb