El consell d’administració de CaixaBank ha acceptat la renúncia del president de l’entitat, Isidre Fainé, i ha aprovat el nomenament de Jordi Gual com a president no executiu. El notari Juan José López Burniol ha renunciat  també al seu càrrec per mantenir-se al patronat de la Fundació Bancària La Caixa.

Fainé ha optat per mantenir la presidència de la Fundació Bancària La Caixa i CriteriaCaixa i abandonar el banc per complir la llei 26/2013 de caixes d’estalvis i fundacions bancàries, que estableix la incompatibilitat entre el càrrec de patró de les fundacions bancàries i de membre de l’òrgan de govern de l’entitat bancària de la qual la Fundació és accionista. Es va incorporar a La Caixa a final del 1981 com a director general adjunt, va ser-ne nomenat director general el 1999, i va assumir-ne la presidència el 2007, en substitució de Ricard Fornesa.

Durant la gestió de Fainé la quota de mercat en dipòsits bancaris de l’entitat ha passat del  9,9% el 2007 al 15,3% actualment. En el segment de crèdits, la quota de CaixaBank ha passat del 9,1% al 16,5% i en fons d’inversió o recursos fora de balanç, d’una quota del 5,6% al 17,5%. Avui, el 28% dels clients de bancs espanyols, un de cada quatre, tenen un compte corrent obert a CaixaBank. La internacionalització ha estat l’altra prioritat que ha consolidat la gestió de Fainé. Ha mantingut aliances estratègiques amb cinc grans grups bancaris internacionals que li han permès un accés preferent a noves oportunitats de negoci en regions emergents amb l’objectiu de facilitar als clients de La Caixa el desenvolupament de l’activitat comercial a l’estranger.

A Isidre Fainé li agrada de destacar que durant la seva gestió no s’ha retallat el pressupost de l’Obra Social, amb una aportació anual de 500 milions d’euros. Aquesta  quantitat creixerà progressivament  fins a arribar a una aportació de 530 milions d’euros el 2019.

Els punts negres de la gestió de Fainé: l’acomiadament de Nin i les preferents
Una de les ombres més visibles de la gestió d’Isidre Fainé a La Caixa és que l’entitat financera va trobar-se implicada en la venda de preferents als seus clients sense que el contracte de venda fos prou transparent, segons que va resoldre la Comisión Nacional del Mercado de Valores. Home capficat a no tenir esquerdes en la seva  gestió, el 2014 va destituir d’una manera fulminant el seu vici-president i conseller delegat, Joan Maria Nin, fitxat personalment per ell mateix, després de mesos de tensió.

Internacionalització de ‘La Caixa’
La internacionalització de ‘la Caixa’ va començar el 1995 amb la compra d’una participació al BPI, el quart banc portuguès. Del 1995 al 2012 aquesta participació va augmentar fins al 44,1% i en aquests moments es troba en ple procés d’una OPA per obtenir-ne el 100% del capital. Fainé va impulsar el primer pla estratègic d’internacionalització de La Caixa, que va significar consolidar un conjunt d’aliances estratègiques en unes quantes regions emergents. El 2007, amb l’entrada en el capital del xinès Bank of East Asia, que va continuar el 2008 amb la compra d’una participació de l’Erste Bank per donar servei a la regió dels països de l’Europa de l’Est, i el mateix any amb una entrada en el capital del Grup Financer Inbursa, del multimilionari mexicà Carlos Slim. Entremig, també va haver-hi una participació en el banc electrònic francès Boursorama, començada el 2006 i culminada el juny del 2015, ara fa un any. Actualment, la presència internacional de CaixaBank al món s’articula amb participacions considerades estratègiques, controlades directament pel banc, que manté dins de la seva estructura societària les participacions de BPI i de l’Erste Bank. Per contra, les participacions del BEA i del grup financer Inbursa han passat a ser controlades directament per Criteria CaixaHolding, després d’una operació de permuta de participacions entre CaixBank i Criteria pactada al desembre.

Avui, el 17,24% de les accions en el Bank of East Asia (BEA) i el 9,01% de les accions del grup financer Inbursa són sota el paraigua de Criteria, amb l’objectiu de complir el pla estratègic 2015-2018 de reduir el consum de capital de solvència de CaixaBank per les seves participades minoritàries, per sota del 10% abans d’acabar el 2016. En l’estructura de CaixaBank es mantenen les participacions a la regió de l’Europa de l’Est del 9,92% a l’Erste. A més d’aquesta participació a l’Erste, CaixaBank mantindrà a l’estructura del banc la participació a BPI. En aquest cas, en els primers mesos d’enguany CaixaBank mantenia al banc portuguès una participació del 44,10%, posició des d’on van presentar la seva segona OPA per adquirir el 100% de les accions. Per donar viabilitat a aquesta segona OPA, Fainé ha mantingut unes dures negociacions amb Isabel dos Santos, presidenta de la societat angolesa Santoro, amb una participació del 18,5% al BPI. Fainé també ha sumat a la seva faceta de gestió internacional l’actuació en el món de les fusions i integracions.

Durant la crisi, La Caixa ha tingut un paper molt actiu en adquisicions fins a tancar sis compres d’entitats financeres. El 2008 amb la compra de MorganStanley, el 2010 Caixa Girona, entre el 2011 i el 2012 Bankpime, entre el 2012 i el 2013 Banca Cívica i el Banc de València i finalment el 2015 va tancar l’adquisició de Barclays, unes compres que, si bé han requerit forts desemborsaments de capital per mantenir la solvència, l’han consolidat en el mercat espanyol com el primer banc amb actius.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.