Bunyols de la meva àvia.

Bunyols de la meva àvia

Ingredients:
250 g farina de força
mig sobre de Royal
3 ous
100 g de sucre
150 mg de llet
3 cullerades d’oli de gira-sol
ratlladura d’una llimona
una copeta d’anís
oli abundant per a fregir
sucre llustre

Elaboració:
En un bol, posem els rovells d’ou i el sucre i ho remenem fins que blanquegi. Hi afegim la ratlladura de llimona, la llet, l’oli, l’anís, la farina i el llevat Royal. Ho barregem tot i ho deixem reposar uns vint minuts. Després hi afegim les clares a punt de neu amb compte.

En una paella fonda o un cassó, plena d’oli ben calent, anem fregint els bunyols, amb l’ajuda de dues culleretes. Una vegada ben daurats, els escorrem amb l’ajut d’un paper de cuina. Els col·loquem en una safata i, per acabar, els aboquem sucre llustre pel damunt.

 

Bunyols de bacallà

Ingredients:
(per a 4 persones)
300 g bacallà dessalat
2 patates mitjanes
2 ous
200 g farina
1 sobre de llevat Royal
sal, pebre negre, all i julivert
oli abundant per a fregir

Elaboració:

Tallem les patates a rodanxes sense pell i les fem bullir. Quan són cuites, afegim el bacallà a trossos i el tornem a portar a ebullició. Quan arrenca el bull, apaguem el foc, tapen el cassó i deixem que reposi tres o quatre minuts.

En un bol, aixafem les patates i desfilem el bacallà sense espines ni pell. Hi afegim els dos rovells d’ou, la farina i el llevat. També hi posem l’all i julivert ben picat i el pebre negre. Ho barregem tot ben barrejat. Hi afegim les dues clares d’ou a punt de neu. Tastem la pasta i la corregim de sal.

Posem una paella mitjana al foc amb oli abundant. Quan l’oli sigui calent, hi anem tirant culleradetes de la pasta i les fregim, fins que siguin daurades. Les traiem i les escorrem damunt un paper de cuina.

Els bunyols se serveixen calents i es poden acompanyar amb una amanida de tomàquet o amb una escalivada.

 

Bunyols de formatge

Ingredients:
250 g de formatge fresc
2 ous
40 g de sucre
40 g de mantega
1 llimona
130 g de farina
una culleradeta de llevat Royal
50 g de panses de Corint
mitja copa de conyac
oli de gira-sol
100 g de sucre avainillat

Elaboració:
Escorrem el formatge fresc.

En un bol batem els ous fins que blanquegin. Hi afegim la mantega pomada i la ratlladura de la llimona. Ho batem tot fins que en surti una crema lleugera.

Mentrestant, posem les panses en remull amb el conyac.

Aixafem el formatge amb una forquilla. El barrejarem amb la farina i el llevat.

De mica en mica, anem barrejant aquesta preparació amb la dels ous fins a fer una pasta final.

La tapem amb paper film i la deixem reposar en un lloc calent uns vint minuts, perquè pugi una mica.

En un cassó escalfem l’oli. Agafem la pasta i fem els bunyols ajudats per dues culleres i els anem fregint. Els escorrem sobre paper de cuina.

Al final passem els bunyols pel sucre de vainilla. I ja ens els podrem menjar.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb