Brussel·les ha tombat el pressupost d’Itàlia i ha demanat al govern que torni a presentar-lo en un termini de tres setmanes perquè considera que l’actual no respecta el pacte europeu d’estabilitat pressupostària. És la primera vegada a la història que l’executiu europeu refusa un pressupost d’un estat membre. ‘Lamento ser aquí avui perquè per primera vegada la Comissió Europea té l’obligació de demanar a un país europeu que revisi els seus plans pressupostaris’, ha dit Valdis Dombrovskis, vice-president de la CE per a l’euro.

En concret l’executiu europeu ha demanat al govern de Giuseppe Conte que presenti ‘un pla pressupostari revisat’ en un termini de tres setmanes perquè considera que l’actual ‘no va en línia dels compromisos presentats per Itàlia en el seu programa d’estabilitat de l’abril’.

El proppassat dia 18, la CE ja va avisar Roma sobre la possibilitat que els comptes incomplissin el pacte europeu d’estabilitat pressupostària i, de fet, el govern italià ahir ja va reconèixer que la seva política pressupostària no compleix les normes del pacte d’estabilitat i creixement. ‘Ha estat una decisió difícil però necessària perquè el PIB continua estant a nivells anteriors a la crisi i els sectors més desafavorits de la societat italiana es troben en condicions econòmiques dramàtiques’, afirmava el govern d’Itàlia en una carta per a Brussel·les.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb