La Comissió Europea ha aprovat avui el Pacte Verd, amb el qual promet de mobilitzar cent mil milions d’euros d’inversions per fer front a l’emergència climàtica. Durant la seva presentació, la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, ha assegurat que l’objectiu de les mesures és ‘reconciliar l’economia amb el planeta’.

L’executiu europeu proposa d’elevar la reducció d’emissions com a mínim fins al 50% l’any 2030 amb l’objectiu d’aconseguir la neutralitat d’emissions el 2050. Aquest augment del 40% actual a entre el 50% i el 55% es convertirà en legalment vinculant a través de la Llei pel Clima. El full de ruta de Von der Leyen també planteja altres mesures, com per exemple, un impost en frontera sobre les importacions energètiques de carboni.

La primera Llei pel Clima arribarà el març, tal com Von der Leyen va avançar en la seva intervenció a la COP25. La normativa també reformarà el sistema europeu de comerç d’emissions per tal d’encarir el preu de les emissions, inclourà el sector marítim –fins ara exclòs- i reduirà els crèdits gratuïts que es donen a les aerolínies.

El full de ruta de la Comissió Europea també inclou un mecanisme d’ajust per a les importacions energètiques que permet penalitzar l’entrada d’energia procedent de països que contaminen més dels compromisos establerts internacionalment. També preveu penalitzar les energies més contaminants, així com una nova política industrial i d’economia circular.

El finançament del Pacte Verd

La Comissió Europea preveu que les accions es financiïn a través d’un Pla d’Inversions Sostenibles. Per aconseguir inversions, l’executiu preveu convertir el Banc Europeu d’Inversions en un ‘banc climàtic’ que inverteixi en projectes verds.

D’altra banda, també preveu posar en marxa un Fons per a una Transició Justa per garantir que tots els territoris europeus segueixen el camí de la transició ecològica.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.