Brussel·les estudia de portar a l’estat espanyol als tribunals si es continuen vulnerant sistemàticament els nivells de contaminació a Barcelona o Madrid, segons asseguren a l’ACN fonts de la Comissió Europea. Amb tot, confien no haver d’arribar a aquest pas, ja que l’objectiu de la institució és fer que els estats membre compleixin amb la normativa europea, evitant haver de recórrer als tribunals.

Des de la institució no descarten que la decisió sobre si envien a l’estat espanyol al Tribunal de Justícia de la UE o segueixen donant-li més marge d’actuació s’inclogui en el paquet de novetats que es comunicarà el 25 de juliol, quan està previst informar sobre l’estat d’alguns procediments d’infracció oberts.

En tot cas, la comissió insisteix que només és una possibilitat, ja que també podria ser que no hi hagués cap decisió fins més endavant. Des del 2015 l’estat espanyol està sota la lupa de Brussel·les pels alts nivells de contaminació de l’aire, especialment a Barcelona i Madrid. Dos anys més tard, el 2017, la Comissió Europea va advertir l’estat a través d’un ‘avís motivat’ de la possibilitat d’anar al TJUE si no es prenien mesures.

L’any passat, però, Espanya, es va salvar d’anar als tribunals, ja que Brussel·les considerava que les mesures que s’estaven adoptant o estaven previstes ‘semblaven les adequades’ per revertir la situació. Per contra, Alemanya, estat francès, Hongria, Itàlia, el Regne Unit i Romania sí que van ser demandats al tribunal amb seu a Luxemburg.

Amb la carta enviada pel comissari Karmenu Vella a les autoritats espanyoles el 9 de juliol – en què recorda que les mesures no són suficients- s’han disparat les alarmes i s’especula amb la possibilitat que sigui un últim avís d’urgència a Espanya.

Amb tot, fonts de la Comissió remarquen que la missiva és als marges del procediment d’infracció. Segons aquest procediment, Espanya es troba des del 2017 en la fase ‘d’avís motivat’. El següent pas, per tant, si no es reverteixen els nivells de contaminació, seria efectivament anar al TJUE.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.