Brussel·les descobreix la capacitat integradora de l’independentisme català

  • El prestigiós diari Politico dedica l'últim número a la incorporació dels 'nous catalans' en l'independentisme

VilaWeb

Redacció

15.06.2017 - 11:14
Actualització: 15.06.2017 - 11:46

L’edició europea del prestigiós diari Politico, una referència a totes les institucions que hi ha a Brussel·les, dedica l’últim número a la capacitat integradora de l’independentisme català, amb una portada que es titula: ‘Els nous catalans’. En el reportatge diu: ‘En un moment de creixent xenofòbia arreu d’Europa, els nacionalistes catalans han estat extraordinàriament acollidors amb els immigrats.’

La fotografia de la portada és la de Gagandeep Singh Khalsa, portaveu de la comunitat sikh a Catalunya, arribat de l’Índia fa nou anys i defensor de la independència. ‘Catalunya no necessita Madrid. Ho tenim tot’, diu Khalsa, que explica com va aprendre el català, després d’haver après el castellà, i com això fou per a ell una experiència ‘transformadora’.  Recorda: ‘Els catalans apreciaven que jo parlés tan sols quatre paraules en català. Em pensava que la meva barba o el meu turbant crearien una distància, però estaven contents d’escoltar el català. No he vist mai cap país que estimi tant la seva llengua.’

I es defineix així: ‘Els sentiments dins meu són una barreja. Sóc sikh, panjabi, però penso que ara també sóc català.’ I espanyol? ‘Gens ni mica.’

El reportatge destaca que els immigrats a Catalunya representen aproximadament un 10% dels electors. Diu que el vots dels immigrats poden ser decisius en el referèndum. I indica que es reparteixen a parts gairebé iguals entre l’independentisme i l’unionisme, segons dades d’una enquesta de la UAB del 2013.

El reportatge també recull declaracions de Míriam Hatibi, portaveu de l’ONG Ibn Battuta, que diu que els nous immigrats tenen com més va més interès per la política nacional.

‘Per als immigrats, l’atractiu de la independència està en les promeses d’ocupació, papers i dignitat’, diu el reportatge.

També inclou opinions i declaracions de persones que han arribat a Catalunya, s’hi han integrat i han optat per l’independentisme, com ara Saoka Kingolo, Diego Arcos, la diputada d’ERC al congrés espanyol Ana Surra i el senador també republicà Robert Masih.

Destaca declaracions d’Oriol Amorós en què explica que, per més que els residents legals no puguin votar en el referèndum, ‘immediatament seran incorporats al cos electoral català per expressar les seves opinions, per exemple en el referèndum sobre la nova constitució catalana’.

El reportatge remacar que tot plegat no vol dir que no hi hagi actituds racistes. I posa l’exemple de la regidora de Badalona Fàtima Taleb, que fou insultada perquè té origen marroquí i fe musulmana, i menystinguda pel candidat del PP Xavier Garcia Albiol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor