Borrell

El ministre espanyol d’Afers estrangers en funcions, Josep Borrell, ha rebut el vistiplau del Parlament Europeu per a convertir-se en el pròxim Alt Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE. Ahir es va sotmetre durant tres hores a l’examen dels eurodiputats davant la Comissió d’Afers exteriors. Ha tingut el suport de tots els grups polítics amb l’excepció d’Identitat i Democràcia, el grup del partit del líder de la Lliga, Matteo Salvini, i de Reagrupació Nacional de Marine Le Pen, segons que han confirmat a Europa Press fonts parlamentàries.

Durant l’examen, Borrell va prometre que farà a Kossove el seu primer viatge oficial. Va dir que ‘mai’ ha estat al país balcànic per ‘raons òbvies’, però es va comprometre a anar a Pristina i fer dels Balcans una de les ‘grans prioritats’ del seu mandat. Borrell va negar que el fet que l’estat espanyol no reconegui la independència de Pristina sigui un ‘problema’ mentre tampoc la reconeguin la Xina o els Estats Units, però va dir que a la UE estan ‘units’ en la política d’implicar-se en la situació a Kossove i Sèrbia, independentment del reconeixement. ‘Han d’assolir un acord, és important’, va afirmar, instant Sèrbia a ‘implicar-se en un total, profund i sincer diàleg’ amb el seu veí. ‘Podeu estar segurs que aquest serà un dels temes que més prendré en consideració’, va remarcar Borrell sobre el país balcànic, dient que l’status-quo ‘no és sostenible.’

Segons Borrell, si la UE no és capaç de resoldre la situació als Balcans, que són el seu ‘veïnat immediat’, serà ‘difícil’ que pugui actuar de forma geopolítica a la resta del món.

Editorial de Vicent Partal: El llop que es torna xaiet: Borrell promet de no parlar de Catalunya i anar a Kossove

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.