Borràs compta el vot delegat de Puig malgrat el TC i d’acord amb el pacte entre els independentistes

  • JxCat, ERC i la CUP hauran de redactar l’acta de la sessió i ordenar-ne la publicació sense els funcionaris perquè sigui del tot efectiu

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
06.07.2022 - 13:20
Actualització: 06.07.2022 - 16:24

Tot ha anat com es preveia. Després de les dues primeres votacions electròniques del ple, la presidenta del parlament, Laura Borràs, ha afegit en el recompte final el vot delegat del diputat Lluís Puig, una vegada la portaveu de Junts, Mònica Sales, ha marcat el sentit del seu vot, malgrat que el Tribunal Constitucional va anul·lar la delegació del vot del conseller a l’exili. Els vots de Puig no han aparegut pas en el recompte electrònic i ha estat Borràs, verbalment, qui els ha afegit després, per no implicar cap funcionari. Forma part de l’acord parcial que ahir van tancar els membres independentistes de la mesa, tal com va explicar VilaWeb, i ara caldrà veure quins seran els pròxims passos.

JxCat, ERC i la CUP han pactat finalment aquest matí que arribaran fins al final en la defensa del vot delegat de Puig, segons fonts consultades per VilaWeb. Això vol dir que assumiran les tasques de l’administració parlamentària que ahir van quedar pendents de tancar, i que són la redacció de l’acta de les sessions plenàries i l’ordre de publicació dels acords presos, tot i que la concreció dependrà de l’evolució dels esdeveniments, segons altres fonts parlamentàries. Són els dos últims punts del document que el lletrat major, Miquel Palomares, va lliurar a la reunió de la mesa de la tarda i que resumien els actes que havia d’assumir políticament la mesa per eximir l’administració parlamentària de possibles conseqüències jurídiques. Són tasques que hauria d’assumir la mesa comptant que hi ha funcionaris que no seguirien les directrius polítiques per evitar possibles riscs penals. Palomares els va desaconsellar de posar-les en pràctica i, de fet, els va advertir que exercir aquests actes podia significar un delicte d’usurpació de funcions, amb penes d’un any a tres de presó.

D’aquesta manera, els partits independentistes ja van acordar els primers passos a seguir perquè es mantingués el vot de Puig, que eren els dos primers punts del document i que ja s’han executat: assumir la comunicació de la delegació de vot de Puig al departament de Comunicació del parlament i que es comptabilitzés la votació, ja fos després d’una votació a mà alçada o d’una de telemàtica en què no aparegués el vot de Puig i fos la mesa, un cop ho hagués demanat la portaveu de JxCat, qui l’afegís al final del recompte. Aquesta darrera opció va ser l’acordada pels partits independentistes i és la que s’ha portat a terme.

Abans de la votació, la mesa ha refusat les peticions de reconsideració de la delegació del vot que havien presentat el PP, Vox, Cs i el PSC. Segons fonts parlamentàries, la majoria independentista de la mesa les han tombades amb el vot contrari dels dos membres del PSC. Els arguments que han esgrimit són la necessitat de defensar els drets dels diputats i els electors i la consideració que la sentència del Tribunal Constitucional va anul·lar la delegació de vot de Puig que es va aprovar al març de l’any passat però no la de l’octubre següent, que és la vigent ara.

En concret, les dues primeres votacions en què s’ha comptat el vot de Puig després de l’anul·lació de la delegació del seu vot per part del TC han estat per a aprovar el decret llei del procediment d’integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat, amb 134 vots a favor, i per a tramitar-lo com a projecte de llei, amb 123 vots en contra i 11 a favor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any