Dos capellans, ja difunts, del Bisbat de Solsona van abusar sexualment de vuit menors d’edat durant els anys 50 i 70, segons que es desprèn d’una investigació feta per la delegació diocesana de Protecció de Menors i Adults Vulnerables i l’oficina d’atenció a les víctimes d’abusos sexuals. El bisbat ha atès tres víctimes que han revelat l’abús patit durant la infantesa i el nom de l’abusador, però han decidit no fer cap més pas perquè els abusadors ja són morts. El bisbe Xavier Novell ha condemnat ‘rotundament’ els abusos i ha demanat perdó a les víctimes, alhora que ha denunciat el ‘silenci asfixiant’ que han patit les víctimes durant molts anys. Per això, ha ofert ajuda i disponibilitat per seguir escoltant ‘noves revelacions i denúncies’.

L’oficina d’atenció a les víctimes d’abusos sexuals a menors i adults vulnerables està en marxa des d’aquest mateix any, després que Novell s’hi comprometés en un escrit al Full Diocesà. Durant aquests mesos, la delegació ha investigat ‘qualsevol rumor d’abús sexual’ i ha revisat tots els arxius a la recerca de possibles denúncies contra clergues diocesans. S’han rebut quatre informacions i s’han investigat tres murmuracions.

En un comunicat, el Bisbat de Solsona explica que la delegació ha estudiat quatre possibles casos d’abusos a menors per part de sacerdots diocesans i s’ha conclòs que dos d’ells van abusar de vuit infants durant les dècades dels 50 i 70. Les víctimes no volen revelar la seva identitat.

Novell s’ha compromès a fer del Bisbat ‘un lloc segur per als infants i adults vulnerables’ i ha assegurat que la diòcesi mira cap a ‘la part més fosca’ de la seva història amb la intenció de treballar perquè ‘mai més succeeixi res més de semblant al seu interior’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.