Un estudi d’investigadors de Sant Pau ha demostrat que les persones bilingües o multilingües tenen major protecció davant la neurodegeneració en la malaltia de Huntington. L’ús continuat del bilingüisme s’associa amb canvis estructurals i metabòlics del cervell que tenen un impacte positiu en la cognició, el moviment i la funcionalitat. Aquests resultats destaquen la importància de promoure una activitat mental regular i estimular la reserva cognitiva en les malalties neurodegeneratives. L’estudi ha anat a càrrec del grup de recerca en malaltia de Parkinson i altres trastorns del moviment de l’Institut de Recerca de Sant Pau, realitzat amb pacients afectats per la malaltia de Huntington. Ha estat publicat a la revista ‘Parkinsonism and related disorders’.

Aquest estudi tracta l’impacte de l’ús intensiu del bilingüisme sobre les característiques clíniques, l’estructura del cervell i la seva funció en 30 pacients malalts de Huntington en fase primerenca i lleu, una malaltia neurodegenerativa de causa genètica que combina greus símptomes motors, cognitius i conductuals progressius. Liderats pel doctor Saül Martínez-Horta, els investigadors van explorar l’efecte del bilingüisme sobre el volum i el metabolisme cerebral utilitzant tècniques de neuroimatge.

Els resultats demostren que els pacients que al llarg de la seva vida han intercalat en més ocasions català i castellà tenen un millor rendiment cognitiu en determinades proves, un major volum cerebral en zones frontals i un millor funcionament metabòlic en diferents àrees fronto-temporals i de l’escorça cingulada anterior dorsal. Aquests canvis s’associen amb un millor rendiment cognitiu i un millor estat funcional global, suggerint un efecte neuroprotector sobre la progressió de la malaltia. Tot i que l’efecte del bilingüisme ha estat explorat en altres malalties, aquest és el primer estudi que aborda un procés neurodegeneratiu tan complex com la malaltia de Huntington. Els resultats obtinguts reforcen la importància de mantenir una activitat mental regular com a agent neuroprotector en casos de processos neurodegeneratius, a més de destacar l’extraordinari efecte d’alternar l’ús de dues llengües.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb