La diputada d’EH Bildu Bel Pozueta, mare d’un dels joves d’Altsasu, ha demanat a la nova fiscal general de l’estat espanyol, Dolores Delgado, ‘que investigi i exigeixi responsabilitats pels milers de persones torturades sistemàticament per les forces de seguretat de l’estat’. Ha parlat sense immutar-se, malgrat l’intent del diputat de Vox Javier Ortega Smith d’impedir-li-ho, interrompent-la en la sessió que es feia a la comissió de Justícia del congrés espanyol. ‘És intolerable que es parli de pràctiques reiterades de tortura, és inacceptable, demano a la presidenta que li retiri l’ús de la paraula’, deia.

Però Pozueta, malgrat els crits de fons i les impertinències, ha continuat en la seva petició. Ha demanat que s’acabi la legislació d’excepció que s’aplica als presos bascs i l’allunyament, ‘que s’adeqüï la política penitenciària als nous temps’. Ha recordat els macrojudicis polítics contra ciutadans bascs i catalans que ha impulsat la fiscalia espanyola i ha demanat a Delgado que hi posi fi. ‘Bascs i catalans sabem de què parlem.’

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb