Batet convoca el ple d’investidura de Sánchez per dissabte a les nou del matí

  • Es preveu una primera votació sense majoria suficient diumenge i una segona amb investidura dimarts

VilaWeb
Europa Press
02.01.2020 - 20:39
Actualització: 02.01.2020 - 20:50

El ple d’investidura del candidat socialista a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, començarà dissabte a les nou del matí i la previsió és que la primera votació es faci el migdia de diumenge, vigília de Reis.

Així ho ha decidit la presidenta del congrés espanyol, Meritxell Batet, que ha formalitzat avui la convocatòria del debat d’investidura per als dies 4 i 5 de gener, i pel 7 en cas que, com es preveu, Sánchez no sigui escollit en el primer intent amb majoria absoluta, fixada en 176 vots. Batet ha fixat l’hora pocs minuts després que es confirmés l’aval del Consell Nacional d’ERC a l’acord d’investidura assolit amb el PSOE.

El 31 de desembre proppassat, Batet ja es va posar en contacte amb els portaveus dels diferents grups parlamentaris per prevenir-los que el debat tindria lloc aquests dies amb la finalitat que tinguessin el temps necessari perquè els seus diputats poguessin reservar els viatges per assistir al ple d’aquest cap de setmana.

Només faltava confirmar l’hora, encara que ja s’avançava que seria a primera hora del matí de dissabte amb la idea que la primera votació pogués celebrar-se com a tard al migdia del diumenge per evitar la multitudinària Cavalcada de Reis de Madrid; i donar també temps als diputats per poder desplaçar-se als seus llocs de procedència i gaudir de la Nit i del Dia de Reis.

Finalment, el debat arrencarà a les nou del matí, amb la lectura de la proposta de candidat lliurada pel rei espanyol a la presidenta del congés. A partir d’aquí serà el torn de Sánchez, que pujarà a la tribuna per exposar a la cambra el seu programa de govern, sense límit de temps.

Dissabte, duel amb Casado i Abascal

Segons van confirmar a Europa Press fonts de la presidència del Congrés, després de la seva al·locució inicial hi haurà un recés per donar temps a l’oposició a preparar les seves respectives intervencions. Després serà el torn dels portaveus dels diferents grups, que intervindran de major a menor.

Cada grup parlamentari comptarà amb 43 minuts d’intervenció: 30 de discurs inicial, 10 de rèplica i 3 de contrarèplica. Es pressuposa que Sánchez anirà responent d’un en un a cadascú i també sense límit de temps.

Es dóna per segur que Sánchez debatrà el primer dia amb Pablo Casado (PP), Santiago Abascal (Vox), Pablo Iglesias (Unides Podem) i Gabriel Rufián (ERC), ja que es calcula una mitjana de gairebé dues hores de debat per cada grup.

Posteriorment, o diumenge, serà el torn d’Inés Arrimadas (Cs), Aitor Esteban (PNB), Mertxe Aizpurua (Bildu) i amb els diferents representants del Grup Plural -integrat per JxCat, MásPaís-Equo, CC, NC, Compromís, el BNG, el PRC i Terol Existeix-, del Grup Mixt -que formen UPN, Foro Astúrias i la CUP– i del PSOE.

Després de les intervencions, es procedirà a la votació, que es fa per crida i cada diputat es posa dempeus per proclamar el seu vot, la qual cosa requereix temps. Fonts de la presidència del congrés espanyol han apuntat que la idea és que la primera votació tingui lloc al migdia del diumenge, encara que tot dependrà del temps que dediqui Sánchez a debatre amb els portaveus que intervindran diumenge.

Segona volta, 48 hores després

L’hora en què s’anunciï el resultat d’aquesta ‘primera volta’ marcarà el ple que caldrà celebrar-se 48 hores després, dimarts 7 de gener, en cas que Sánchez no aconsegueixi la majoria absoluta (176 diputats) que es requereix en el primer intent.

En aquesta segona sessió, Sánchez tindrà deu minuts per demanar el suport de la cambra, i els representants dels grups parlamentaris disposaran de cinc minuts cadascun. En total, una hora més abans de començar la segona votació per crida, en què al candidat ja en té prou amb majoria simple (més ‘sí’ que ‘no’).

En cas que Sánchez fracassi i no s’aconsegueixi una alternativa viable en els dos mesos posteriors a la primera votació, és a dir fins al 5 de març, el rei espanyol, amb la confirmació de la presidenta del congrés, haurà de dissoldre les Corts espanyoles l’endemà i convocar noves eleccions 47 dies després, el dimecres 22 d’abril.

Si el candidat socialista aconsegueix l’aval del congrés i surt investit, Batet ho comunicarà a Felipe VI, a l’efecte del seu nomenament com a president del govern.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any