Obren una base de dades amb milers de documents sobre medicina a la Corona d’Aragó

  • El projecte l'encapçalen professors de les universitat de Barcelona i València i serà obert a més aportacions

VilaWeb
Redacció
11.12.2020 - 16:52
Actualització: 11.12.2020 - 21:54

Un nou recurs digital codirigit pels professors Carmel Ferragud (Universitat de València) i Lluís Cifuentes (Universitat de Barcelona) permet de consultar milers de documents sobre medicina a la Corona d’Aragó. El seu marc cronològic és, primordialment, la baixa edat mitjana i el Renaixement (XIII-XVI), si bé en un futur podria ampliar-se a tota l’època pre-industrial.

MedCat-Corpus Medicorum Catalanorum sistematitza i classifica documents arxivístics sobre la medicina, sobre professions sanitàries relatives als humans i als animals i sobre les manifestacions culturals d’aquests àmbits.

Aquesta base de dades, d’accés lliure a internet, forma part de les iniciatives del grup de recerca sciencia.cat, actualment finançat amb un projecte de l’Agència Estatal d’Investigació (MICINN), segons que detalla la UV en un comunicat.

El corpus documental que MedCat posa a disposició del públic és fruit de la recerca personal de diverses generacions d’investigadors, que des del XIX han treballat tant en aquestes àrees especialitzades com en altres de la història social i cultural dels textos antics.

És un recurs pensat per recuperar, preservar i fer valdre els resultats d’aquell esforç, gràcies a les grans possibilitats d’aprofitament que en l’actualitat proporcionen les humanitats digitals.

Després de la fase inicial, contindrà els fons documentals d’Antoni Cardoner, Luis García Ballester i Michael McVaugh, els investigadors que durant el segle XX han marcat l’estudi d’aquests temes, seguint els camins oberts anteriorment per Josep Rodrigo Pertegàs, Lluís Comenge i Josep Maria Roca.

També inclourà els fons dels mateixos directors de MedCat, encara que té la vocació de ser un recurs obert a la col·laboració de molts altres investigadors que vulguin adherir-se al projecte i alguns ja han acordat d’aportar els seus materials.

A partir d’aquí, serà un recurs en construcció permanent que proporcionarà l’accés a milers de documents, “sens dubte una part del patrimoni escrit d’abast i importància extraordinaris, sense parangó en l’entorn europeu, que es convertirà en una eina d’investigació i de promoció de la investigació molt destacada, tant en l’àmbit nacional com en l’internacional”.

MedCat va dirigit, en particular, als especialistes en història social i cultural de la medicina i de la salut, però també a tots els que tinguin interès per aquests temes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any