Barcelona i el CatSalut pacten la ubicació definitiva de quatre CAP que necessiten més espai

  • Les administracions també acorden de construir un nou ambulatori al barri del Congrés–Indians

VilaWeb
ACN
21.12.2020 - 11:08
Actualització: 21.12.2020 - 11:09

L’Ajuntament de Barcelona i el CatSalut han acordat les noves ubicacions de quatre CAP de la ciutat que necessiten més espai: el CAP Raval Nord, el CAP Gòtic, el CAP Besòs i el del Passeig de Sant Joan. Les administracions preveuen que els nous equipaments estiguin llestos el 2024 i permetin doblar la capacitat dels actuals. La majoria no compleixen amb requisits de ventilació o espai per mantenir les distàncies, com exigeix la covid, o han quedat petits. A banda, es construirà un nou ambulatori al barri del Congrés-Indians per descongestionar el centre de primària Maragall, que ara assumeix tota la població de la zona. Mentre durin les obres, el CatSalut ha previst d’instal·lar mòduls de suport provisionals a prop dels centres sanitaris. Tot plegat permet de resoldre les necessitats detectades i recollides al Pla d’Equipaments 2016-2022 i suposarà una inversió per part del CatSalut d’uns 35 milions d’euros.

La regidora de Salut de l’Ajuntament, Gemma Tarafa, ha destacat que una de les mancances de l’atenció primària a la ciutat ha estat l’espai i ha reconegut que moltes de les mancances dels CAP “ja hi eren abans de la covid”. Per això, ha celebrat que l’acord amb la Generalitat és un “pas molt important” davant una mancança estructural i les dificultats per trobar nous espais a Barcelona, on hi ha molta densitat. També ha posat en relleu la “coordinació” entre les administracions i ha destacat la mobilització veïnal que ha lluitat “per un bon CAP i una bona sanitat pública” i ha citat com a exemple els casos del CAP Gòtic i el CAP Raval Nord.

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha dit que la primària ha de ser “propera i el màxim d’assequible possible” i un dels elements que ho fa és l’espai. “Els espais de la primària a Barcelona sempre han estat complexes de resoldre”, ha coincidit amb Tarafa. Per això, ha celebrat els nous compromisos.

“Ara tenim els solars identificats, per tant, treballar perquè això sigui una realitat com abans millor”, ha dit, pronosticant que els nous equipaments puguin estar llestos el 2024.

Noves ubicacions

La ubicació definitiva del nou CAP Gòtic serà finalment a l’edifici municipal situat al carrer Pi i Sunyer, tindrà aproximadament uns 2.500 m² –l’actual CAP en té uns 1.000– i recuperarà tota la cartera de serveis. Els mòduls de suport per oxigenar el centre mentre no estigui llest el nou CAP s’instal·laran a la plaça de Joaquim Xirau i estaran en funcionament el mes que ve.

El CAP del Raval Nord, com ja s’havia pactat, s’ubicarà a l’antiga capella de la Misericòrdia. De fet, els treballs urbanístics ja han acabat i el projecte està ja en fase de concurs. Mentre no es construeixi el nou CAP, el CatSalut té previst instal·lar el mòdul de suport molt a prop del centre.

Per altra banda, el CAP Besòs doblarà el seu espai, passant de 1.500 m² a 3.000 m², amb un nou edifici que es construirà al costat de l’actual centre. L’Ajuntament cedirà al CatSalut una part del nou edifici que es construirà al solar que s’alliberarà amb l’enderroc de l’antic cinema Pere IV. El centre sanitari ocuparà les tres plantes superiors del nou equipament i connectarà amb el CAP a través d’una passera. Mentre es fan els treballs de construcció, al gener s’ubicarà un mòdul de suport a l’atenció primària just al costat.

Per últim, el CAP Fort Pienc es reubicarà al solar de la cruïlla dels carrers Nàpols i Gran Via, on està prevista la construcció d’un nou edifici d’habitatges. El CAP ocuparà la planta baixa i la primera, sumant uns 2.700 m².

Aquesta Àrea Bàsica de Salut disposava fins fa poc de dos centres d’atenció primària, el CAP Carles I, amb una superfície de 500 m² i el CAP Passeig de Sant Joan, de 600 m². El CAP Carles I es va haver de tancar perquè no tenia cap consulta amb ventilació natural, i per aquesta raó el CAP Passeig de Sant Joan ha passat a assumir totes les persones usuàries. Al febrer estarà en funcionament l’equipament provisional, un mòdul que s’està instal·lant al carrer Ali Bei.

Comella ha destacat que pràcticament en tots els casos es doblarà el número de metres quadrats amb els nous equipaments. Sobre els mòduls provisionals, ha afirmat que la durada d’aquests s’anirà veient en funció de les necessitats de cada CAP els pròxims anys.

Un nou CAP

A banda de les quatre noves ubicacions que permetran ampliar l’espai de quatre ambulatoris de la ciutat, l’Ajuntament i el CatSalut també han pactat la construcció d’un nou CAP.

Aquest es construirà en un solar a la cruïlla entre els carrers Cardenal Tedeschini i el carrer Pardo, al barri del Congrés-Indians. La construcció del nou CAP permetrà esponjar els espais i millorar la tasca assistencial del CAP Maragall que en aquest moment té una gran càrrega de feina.

Situació epidemiològica

Preguntat per la situació epidemiològica i les proves diagnòstiques a les portes de Nadal, el director del CatSalut ha reiterat que les proves d’antígens (TA) no són “un passaport segur” per anar a una festa o a veure els pares. En aquest sentit, ha advertit de la possibilitat de falsos negatius en casos asimptomàtics i ha remarcat que es pot donar negatiu al test i tot i això contagiar el virus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any