Barcelona dobla el nombre de morts durant el mes de març

  • L'Agència de Salut Pública de Barcelona presenta les dades a partir de les funeràries de la ciutat

VilaWeb
Redacció / ACN
10.04.2020 - 11:48
Actualització: 10.04.2020 - 12:03

Barcelona ha registrat 2.629 defuncions el mes de març, el doble que l’esperable segons les dades dels darrers anys. La mitjana de morts al març l’última dècada, se situa en les 1.299 defuncions. De les 2.629 defuncions la immensa majoria (2.174) eren persones de més de 75 anys. Les dades s’extreuen de les funeràries de la ciutat. Aquesta és una de les xifres que aporta la pàgina Covid19aldiaBCN presentada ahir per Gemma Tarafa, regidora de Salut, i Carme Borrell, gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

Borrell ha afirmat que aquestes 1.330 morts de més no poden atribuir-se només al covid-19, ja que no disposen d’aquesta informació. ‘Nosaltres agafem el total de defuncions, no tenim la causa de defunció’, ha dit. El nombre exacte de morts per Covid sí que esperen tenir-la més endavant, quan el registre de Catalunya els la faci arribar però ‘tarda el seu temps’.

Altres dades

Altres dades de la ciutat són els 7.683 residents a la ciutat i positius en Covid-19 durant el mes de març, segons les dades de la infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2 que aporta el departament de Salut. Els dos districtes amb les taxes més altes de contagis són Horta-Guinardó i Nou Barris. Sobre els casos positius registrats per l’ASPB avisen des de l’Ajuntament de Barcelona, les dades no representen una mostra de tots els casos de Covid-19, ja que no s’inclou informació sobre les persones amb simptomatologia lleu o els casos asimptomàtics. El 26 de març es va arribar al màxim de 749 positius, i després s’observa una tendència a la baixa.

També es desprèn de les dades que els positius són lleugerament superior en les dones (3.914) que en els homes (3.769). I per edats, s’observen casos sobretot a partir dels 44 anys. El grup d’edat amb més casos positius és el conformat per persones d’entre 55 i 64 anys.

Nou Barris i Horta-Guinardó, més afectats

L’anàlisi de les dades per zones mostra com sobretot els barris de Nou Barris (destaca Guineueta i Verdum) i d’Horta-Guinardó (destaca Montbau i Vall d’Hebron) són els que presenten taxes més altes de persones diagnosticades amb la Covid-19.

Tarafa ha matisat que el fet de posar les dades sobre el mapa de Barcelona no s’ha fet en cap cas per ‘estigmatitzar’ cap territori sinó per ‘anticipar mesures’ de cara les pròximes setmanes. Segons que ha avançat, l’ajuntament treballa en un ‘pla de millora del confinament’ que podria incloure mesures com ara oferir espais com hotels per al trasllat de persones que no poden aïllar-se en condicions a casa seva.

Malaltia i renda

Entre les dades presentades també es relaciona la incidència de la malaltia i la renda, on s’observa que les rendes mitjanes són on hi ha més casos positius diagnosticats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any