El Barça, el Madrid i el Bilbao s’escapen de l’acord de la lliga espanyola amb el fons CVC

  • Els clubs han votat en contra de l'entrada del fons d'inversió i podran preservar els seus drets televisius

VilaWeb
Redacció
12.08.2021 - 16:59
Actualització: 12.08.2021 - 17:46

Nou gir en el negoci del futbol. La lliga espanyola ha acordat amb el fons d’inversió CVC deixar el Barça, el Reial Madrid i l’Athletic de Bilbao fora de la injecció de capital. En aquest sentit, els tres clubs que no són Societats Anònimes Esportives, i també els més crítics amb l’operació, podran preservar la integritat dels seus drets televisius.

En la seva proposta inicial, CVC havia ofert gairebé 2.700 milions d’euros a canvi de quedar-se amb el 10% dels drets televisius de la competició. Tanmateix, la injecció de capital, que havia de ser un baló d’oxigen per la delicada situació econòmica de la majoria d’equips, no ha estat mai ben vista al Bernabéu, al Camp Nou i a San Mamés.

El president de la lliga, Javier Tebas, havia insistit que els diners del fons eren l’única fórmula que podia garantir la renovació de Leo Messi i la inscripció de tots els fitxatges abans que comenci la competició aquest divendres. No obstant això, el president blau-grana, Joan Laporta, va explicar la setmana passada que la salut del Barça està per sobre de qualsevol nom o empresa.

En aquest sentit, el màxim mandatari culer va assegurar que la situació al Barça és extrema, amb unes pèrdues de 478 milions d’euros en la temporada 2020/21. Però va ressaltar que el millor pel club és cercar vies alternatives de finançament, ja que l’acord amb CVC suposa acceptar una hipoteca a cinquanta anys vista.

Nova oferta de CVC

L’entrada de CVC en el negoci del futbol espanyol ha estat aprovada en l’assemblea extraordinària de la lliga. 38 clubs hi han votat a favor, mentre que el Barça, el Reial Madrid, l’Athletic de Bilbao i el Reial Ovíeu hi han votat en contra. D’aquesta manera, els clubs que han votat en contra podran preservar els seus drets televisius.

Caldrà veure ara com CVC reformula a la baixa la seva oferta d’injecció de capital, ja que dels gairebé 2.700 milions, 2.460 eren pels equips de primera i segona divisió. El Barça s’havia de quedar amb 252 milions; el Reial Madrid amb 238,6 i l’Athletic de Bilbao amb uns 115.

Abans de la lliga va ser la Serie A

A principis d’any, el fons va intentar de fer una maniobra similar amb la Serie A italiana. De fet, l’escenari era fins i tot més propici que el de la lliga espanyola perquè el Milà ja fa un lustre que és propietat d’un fons voltor —Elliott Management Corporation—, mentre que l’Inter de Milà, necessitat de liquiditat, feia pocs mesos que havia venut el 31% de les seves accions a Oaktree, que de retruc li va fer un préstec de 275 milions d’euros.

La inversió de CVC a la competició era de 1.700 milions d’euros, sensiblement més baixa que la que proposa a la lliga espanyola. Però, tot i les necessitats econòmiques, la truita es va acabar girant, sobretot per la bel·ligerància de la Juventus de Torí i posteriorment de l’Inter. En la votació final, a part d’aquests clubs, el Nàpols, la Lazio, l’Atalanta, la Fiorentina i l’Hellas Verona també van votar en contra i van tombar el projecte.

Segons diverses informacions, en la trobada de la setmana passada a Barcelona, el president de la Juventus, Andrea Agnelli, va advertir Joan Laporta i Florentino Pérez sobre el risc de cedir part del negoci futbolístic a CVC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any