Avançament editorial: ‘Paraules d’Arcadi’, d’Arcadi Oliveres

  • L’economista i referent dels moviments socials publica a Angle Editorial un compendi de conceptes que han marcat –i marquen– les grans idees del seu pensament

VilaWeb
L'economista i activista Arcadi Oliveres.
Redacció
29.01.2021 - 21:50
Actualització: 04.02.2021 - 11:41

La setmana entrant arribarà a les llibreries el llibre d’Arcadi Oliveres Paraules d’Arcadi. Què he après del món i com podem actuar (Angle Editorial). Una obra divulgativa que resumeix el pensament d’aquest activista per la pau i la justícia social en disset grans conceptes. Uns, que han marcat el seu pensament des del començament, com ara democràcia, capitalisme, llibertat, pacifisme i guerra; i uns altres, que ens vinculen amb el present, com són canvi climàtic, presos polítics, monarquia, Europa i crisi, pandèmia i educació. Un volum que resumeix el pensament de tota una trajectòria, que ens situa en el present i que ens catapulta cap al futur, amb la idea que cal esperança per a millorar el món.

Podeu llegir un fragment de Paraules d’Arcadi, d’Arcadi Oliveres.

Mar Valldeoriola, responsable de l’edició i del pròleg, explica als lectors de VilaWeb:

«Una pandèmia global que atura el món, més morts que mai a la Mediterrània (persones a qui se’ls nega el dret d’asil), presos polítics per haver convocat un referèndum… El món que vivim sembla que accelera i perpetua algunes dissonàncies que potser no eren les que havíem imaginat quan fèiem una fotografia del futur. Quin món deixem a les generacions que vénen? Què hem après i com podem actuar (encara)?

Paraules d’Arcadi és un recull dels conceptes que han acompanyat el discurs d’Arcadi Oliveres al llarg de la seva vida (capitalisme, pacifisme, refugiats, guerra, democràcia, diner, canvi climàtic…) actualitzat amb altres conceptes que conformen els esdeveniments més recents (populismes, pandèmia, presos polítics) per veure fins on hem arribat i què cal tenir en compte si el que volem és poder construir una vida digna que tingui en compte el futur del planeta i la pròpia supervivència. Com a economista, expert en comerç internacional i relacions nord-sud, desarmament i cooperació, l’Arcadi, com a referent també dels moviments socials, fa en aquest llibre una reflexió profunda del moment actual i ens adverteix que estem obligats a l’esperança, si creiem que és l’únic motor cap a l’acció. Una acció que mogui alternatives viables i possibles. Perquè, ara sí, ens hi va la vida.

El llibre es va construir a partir de converses que conformen el seu discurs, entre l’octubre del 2019 i el setembre del 2020. La idea era recollir el seu pensament, per mitjà dels conceptes que ell sempre ha tractat a les xerrades que fa arreu i que actualment fa sobretot a escoles. Les converses que té amb els seus néts van inspirar aquesta edició, prenent com a fil conductor quin és el món que deixem a generacions futures i quines són les claus que ens permetrien capgirar algunes situacions.»

Arcadi Oliveres (Barcelona, 1945) és doctor en Ciències Econòmiques i professor d’Economia Aplicada (UAB). Ha participat activament en nombroses entitats i moviments a favor de la pau, els drets humans i el desarmament. Ex-president de Justícia i Pau, és president de la Fundació Universitat Internacional de la Pau. L’any 2019 va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de Barcelona. A Angle també ha publicat: Contra la fam i la guerra (4a ed.), Un altre món (3a ed.), El meu camí cap a la utopia, Aturem la crisi (4a ed.), Diguem prou! (3a ed.) i La força per canviar les coses, aquest últim amb Itziar González.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any