Ja són cinc els casos de persones afectades per listeriosi a Catalunya, després que s’hagin sumat tres nous casos sospitosos, que encara s’han de confirmar a l’espera de les analítiques, ha informat l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC). Segons el departament de Salut, els cinc casos estan relacionats amb el brot d’Andalusia.

Dos dels casos han estat detectats a les comarques de la Catalunya Central, dos altres al el Vallès i un al Barcelonès, encara que Salut no ha especificat si són persones relacionades entre elles.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya va rebre el passat dia 20 la notificació d’una sospita clínica de dues persones que podrien estar afectades per listeriosi i que estarien relacionades amb el brot que hi ha a Andalusia pel consum de carn enllardada.

Es tracta de dues persones d’una mateixa família residents a la Catalunya central que van rebre fa uns dies la visita d’un altre familiar procedent de Sevilla. Aquest els va dur carn enllardada de la marca causant dels casos a Andalusia i els tres la van consumir, segons ha informat la Generalitat.

Dies després de menjar-la, els dos residents a Catalunya van començar a patir els primers símptomes, principalment lleus, com diarrees, febres i dolor en les articulacions, dels que ja estan recuperats. No obstant això, el familiar procedent d’Andalusia va haver d’ingressar al seu retorn a Sevilla en un hospital d’aquella ciutat.

Ahir van ser detectats tres casos sospitosos més, encara que els responsables de l’ASPC consideren que poden aparèixer més casos perquè el període d’incubació del bacteri de la listeriosi és d’entre 70 i 90 dies i podria haver més persones que hagin viatjat de Catalunya a Andalusia i poguessin haver consumit carn enllardada contaminada o haver-la comprat per consumir-la aquí.

L’origen d’aquest brot de listeriosi són uns lots de carn enllardada de la marca La Mechá, elaborada per l’empresa sevillana Magrudis i distribuïda a Andalusia, Madrid, Extremadura, Castella-La Manxa i les les Canàries. A Catalunya no s’ha distribuït el producte afectat, segons l’Agència de Salut Pública, que recomana a les persones que hagin viatjat a les comunitats anteriorment citades i que hagin consumit el producte que vagin a un centre mèdic si presenten algun símptoma.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.