El primer d’octubre va començar de manera pacífica i festiva als col·legis electorals, sense cap incident. Fins que van irrompre els antiavalots de la policia espanyola i van començar a actuar amb violència. Les comunicacions entre membres dels Mossos d’Esquadra d’aquell dia que avui ha publicat La Vanguardia permeten de copsar-ho: la calma inicial i la sorpresa amb què els agents relaten l’arribada de desenes de furgons i d’agents de la policia espanyola i les càrregues. S’arriben a sentir els crits de la gent enmig de la violència de la policia, mentre els agents dels Mossos relaten els ferits que hi ha, la necessitat que arribin ambulàncies. Els agents reben ordres dels comandaments de no intervenir en els atacs i de prioritzar l’atenció als ferits i el consell a la gent que hi havia prop dels col·legis afectats.

Entre quarts de set del matí i poc abans de les nou, els agents parlaven d’un ambient pacífic i festiu i comunicaven que no podien accedir als col·legis per la gran concentració de gent.

Després van venir els atacs de la policia. Algunes de les frases dels agents: ‘Carreguen contra tothom’, ‘Treuen la gent de la porta a la força’, ‘Hi ha un noi amb un tall a la boca que ha rebut un cop’, ‘Hi ha ferits, els hem de traslladar a l’Hospital del Mar’…

I les ordres de no intervenir enmig de la càrrega, i de prioritzar l’atenció als ferits:

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb