L’Audiència espanyola confirma el processament de Gonzalo Boye i l’acosta al judici

  • La investigació intenta involucrar l'advocat en una macrocausa de narcotràfic contra Sito Miñanco

VilaWeb
Redacció
28.06.2021 - 11:24
Actualització: 28.06.2021 - 20:27

La sala penal de l’Audiència espanyola ha confirmat el processament de Gonzalo Boye, a qui acusen d’emblanquiment de capital procedent del narcotràfic en organització criminal i de falsedat documental en la investigació contra Jose Ramón Prado Bugallo, àlies Sito Miñanco. La jutgessa María Tardón, vinculada estretament al PP, va processar Boye, i ara la sala penal desestima el recurs que va presentar tot afirmant que hi ha indicis de la seva participació en una operació per a recuperar més de vuit-cents mil euros procedents suposadament del tràfic de drogues. L’Audiència espanyola ja va refusar la recusació de Boye contra Tardón, i ara no fa cabal dels arguments contra el processament. De manera que la causa s’acosta a l’obertura del judici oral contra l’advocat i la quarantena d’acusats més en la investigació.

Boye ha negat sempre els fets que li imputen, i en una entrevista a VilaWeb va explicar que havia estat l’advocat defensor de Miñanco durant tres anys. També va assegurar que un dels processats, Manuel Puente Saavedra, l’havia incriminat per un fet fals en una declaració que li havia permès de sortir en llibertat l’estiu del 2019.

Boye va ser detingut l’octubre del 2019 i va anar a l’Audiència espanyola, que no va imposar-li mesures cautelars. Tardón va processar José Ramón Prado Bugallo –Sito Miñanco– i quaranta-cinc persones més per la presumpta participació en dues operacions que pretenien d’introduir a l’estat espanyol quatre tones de cocaïna i per la creació d’un entramat per a emblanquir els diners. No ha estat l’única decisió de l’Audiència espanyola contra l’advocat. El febrer de l’any passat, la magistrada va ordenar-ne l’embargament dels comptes.

Querella contra Tardón

Boye i quatre associacions d’advocats van presentar una querella contra Tardón, contra la lletrada del mateix jutjat Ángeles Monedero i contra el fiscal especial antidroga Ignacio Miguel de Lucas per la possible comissió d’un delicte d’encobriment d’assassinat i un altre de prevaricació.

Entenen que tant Tardón com el fiscal de Lucas van aprofitar els seus càrrecs per mirar de perjudicar Boye i processar-lo per un delicte de falsedat documental i un altre d’emblanquiment de diners del narcotràfic. Per fer això, diuen, tots dos van simular l’ànim d’informar les autoritats colombianes sobre els indicis de participació activa d’un dels investigats en la causa, Manuel Puentes Saavedra, en l’assassinat del coinvestigat Santiago Quintero a Colòmbia.

Puentes Saavedra va demanar de declarar voluntàriament i va incriminar Boye en una trama per a recuperar uns diners intervinguts a l’aeroport de Madrid que l’acusació diu que provenien del narcotràfic. Arran d’aquesta declaració, el fiscal de Lucas va informar favorablement de l’excarceració de Puentes Saavedra, i la jutgessa Tardón el va deixar anar. Des que va sortir en llibertat provisional, diu Boye que els indicis de la seva participació activa en l’assassinat de Santiago Quintero no s’han comunicat a les autoritats colombianes.

“Homenatge nacional!”

El president Quim Torra ha cridat a fer un “gran homenatge nacional” a Boye en solidaritat contra la persecució que pateix i reconeixement a la seva estratègia jurídica europea i els èxits que n’obté l’independentisme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any