La dirigent de l’Esquerra Unitària: ‘La deriva d’Espanya amb l’afer català és molt perillosa’

  • L'eurodiputada Manon Aubry creu que la Unió Europea no es pren seriosament el seu paper en la crisi catalana

VilaWeb
ACN
11.11.2019 - 07:07
Actualització: 11.11.2019 - 07:42

Manon Aubry, colíder de l’Esquerra Unitària Europea (GUE) i eurodiputada de la França Insubmisa, ha dit: ‘La direcció que va prenent Espanya amb l’afer català és molt perillosa. En democràcia, les coses es resolen amb el vot. No és normal que tres persones electes no puguin seure al Parlament Europeu ni que condemnin les persones a tants anys de presó per haver convocat un referèndum.’ Aubry ho ha dit en una entrevista a l’ACN en què lamenta el paper de la Unió Europea en la crisi catalana. ‘No es pren seriosament el seu paper en aquest afer’, diu. I recorda a la UE que hauria de protegir els drets de ciutadans i eurodiputats electes. ‘Pensis què en pensis, d’ells, han estat elegits’, afegeix, en relació amb els escons de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín.

Per ella la sentència del Tribunal Suprem contra els presoners polítics és tan greu que ‘ningú no podria imaginar-la en un altre país de la Unió Europea’. I formula aquest desig: ‘Confiem que Espanya torni a la raó.’ Amb tot, alerta que el PSOE ‘no ha estat mai al costat de la democràcia en l’afer català’.

‘Hem de trobar una manera de reobrir un debat constructiu i esperem que d’una manera o d’una altra tinguem una votació’, diu. Aubry també lamenta que l’eurocambra no acceptés de fer un debat sobre la situació a Catalunya en el ple d’Estrasburg de l’octubre. ‘La responsabilitat de la Unió Europea és que els drets democràtics fonamentals siguin respectats i que la justícia no sigui utilitzada com a eina política’, insisteix.

‘La desobediència civil és més necessària que mai’

Defensora de la desobediència civil com a ‘eina’, adverteix els governs europeus: ‘Si no deixen que els ciutadans s’expressin pacíficament als carrers, hi ha el risc que cerquin unes altres maneres d’expressar-se. No crec que els interessi que la situació vagi en aquesta direcció.’ Així mateix, recorda la polèmica llei aprovada pel parlament francès contra els aldarulls en el context de les protestes de les Armilles Grogues.

‘La desobediència civil és més necessària que mai, ja sigui a Catalunya o per lluitar contra el canvi climàtic’, diu. I la reivindica en qüestions en què ‘els polítics no actuen prou’ o els ciutadans ‘no són escoltats mitjançant processos democràtics’.

Reconeix que aquesta defensa de la desobediència civil pot causar controvèrsia pel fet de ser un electe d’una institució com el Parlament Europeu. ‘Trenquen la llei, però no per començar una guerra o alguna cosa semblant, sinó perquè no són escoltats en processos democràtics’, argumenta.

Sassoli amenaça de sancionar la crida a ‘ocupar el parlament’

Aubry s’enfronta a un procediment de sanció obert pel president del Parlament Europeu, David Sassoli, per un piulet publicat el 17 d’octubre. Hi deia als membres d’Extinction Rebellion, activistes contra el canvi climàtic, que eren ‘benvinguts a ocupar el parlament i trucar a algunes portes’. ‘Els vaig convidar al Parlament Europeu a fer accions, a veure directament els polítics que voten a favor dels acords comercials que destrueixen el planeta’, explica.

Arran de l’amenaça de sanció per part de Sassoli, Aubry s’hi adreça directament: ‘Dónes més suport als lobbys que als activistes? Ets tu qui ha de decidir.’ I afegeix que si la sanciona ‘crearà un precedent terrible contra la llibertat d’expressió’. ‘Sóc una eurodiputada electa i no he fet res per impedir que el parlament funcioni’, argumenta.

Així mateix, lamenta que Sassoli vulgui emprendre sancions contra ella per les seves paraules i no contra ‘els eurodiputats que accepten regals dels lobbys i que diuen que no cal fer accions contra el canvi climàtic’. ‘Aquí a Brussel·les i a tot Europa hem de lluitar pels valors democràtics’, afegeix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any