Detall de la instal·lació ‘Reflexos i construccions d’identitat’ de Marina Lozano Triay.

Junts podem anar molt més lluny

Fa vint-i-cinc anys que VilaWeb va començar a caminar. Ara, amb tota l'experiència acumulada, sabem que si aconseguim prou suport podem elevar la potència a 25 i fer el millor diari del món. Digital, català i en català. Ens ajudeu a fer-ho possible?

Doneu suport a VilaWeb

Cinc artistes menorquins de menys de trenta-cinc anys fan una reflexió sobre la dualitat de l’home i la natura a l’espai expositiu de Ca n’Oliver de Maó. L’exposició ‘Natura: petjada i vincle‘, comissariada per Carles Jiménez i organitzada per l’Ajuntament de Maó, mostra les lectures artístiques d’aquesta dualitat de Carme Gomila, Francesc Llompart, Marina E. G., Marina Lozano i Macià Florit per diversos mitjans, com ara el vídeo, la instal·lació, l’escultura i la música. La mostra es podrà veure fins el 12 d’abril.

Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

‘Natura: vincle i paisatge’ tracta sobre la relació de l’home i la natura que ha regit la societat i les conseqüències que té, sobretot la petjada ecològica, que mesura la superfície de sòl productiu necessària per a mantenir una població. A Menorca, cada habitant consumeix l’equivalent als recursos de gairebé cinc hectàrees. Això vol dir que per a cobrir les necessitats de la població es necessitaria que l’illa fos més de sis vegades més gran. Aquesta petjada no tan sols modifica el paisatge sinó que també modifica el vincle de les persones i la natura. Els artistes han fet les creacions partint d’aquesta base i la dicotomia entre l’atracció de l’home cap a la natura i la gairebé inevitable destrucció que hi provoca.

L’artista audiovisual Macià Florit Campins (Ciutadella, 1990) a l’obra ‘Cala Turqueta SA proposa una reflexió sobre la possibilitat històrica d’urbanitzar aquesta cala, que s’ha mantingut intacta des de fa anys gràcies a la lluita ecologista. La instal·lació ‘Transmutacions‘, de Marina E. G. (Ciutadella, 1991), en canvi, és una reflexió al voltant del concepte de dualitat: natura-cultura, poble-ciutat, orgànic-artificial, són algunes de les dicotomies que hom es troba passejant per l’espai artístic. Marina Lozano Triay (el Mercadal, 1994) proposa de materialitzar la dualitat home-natura en dos elements que els defineixen, fusta i ferro, en la instal·lació ‘Reflexos i construccions d’identitat‘. Carme Gomila (Maó, 1987) i Francesc Llompart (Maó, 1987) proposen de qüestionar el rastre de l’home a la natura activant tots els sentits a la videoinstal·lació ‘Macar‘. La tria d’aquests cinc creadors, segons el comissari, respon a un ‘interès especial per a donar veu a joves artistes que sovint no troben plataformes per a difondre la seva producció, especialment a Menorca’. A més, són artistes que en la seva trajectòria han mostrat un interès especial per a la natura i la seva relació amb els humans, molt vinculat amb el paisatge menorquí.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.