El Festival Internacional d’Orgue de Montserrat ha programat enguany un programa ric i divers, clàssic i innovador, amb tocs d’obertura cap a noves propostes. S’estructura al voltant de quatre propostes amb un marcat accent internacional que es faran a la basílica de Santa Maria entre els mesos de juny, juliol i agost.

El certamen comença dissabte amb un concert de l’organista titular de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, Juan de la Rubia. Tindrà un caràcter simfònic-coral molt rellevant amb dos noms destacats: W. A. Mozart i F. Poulenc. Per complementar aquestes obres litúrgiques, l’organista oferirà la seva particular versió del concert de Poulenc per a orgue, corda i timbales. Tot seguit, el cor Francesc Valls oferirà, juntament amb solistes vocals i l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, una versió de les Vesperae solennes de confessore.

Dins el capítol de grans solistes europeus, el concert del dissabte 21 de juliol tindrà com a protagonista l’organista alemany Eberhart Lauer, director de música sacra de la catedral de Santa Maria d’Hamburg. Lauer interpretarà obres del repertori barroc alemany, alternat amb música francesa de caire romàntic simfònic, amb obres de C. Franck, M. Dupré i L. Vierne.

Un moment llargament esperat per l’organització del festival arribarà el dissabte 11 d’agost amb l’organista Naji Hakim, hereu del gran Olivier Messiaen, a l’orgue de la Trinité de París. Al voltant de la festa de l’Assumpció de la Mare de Déu, Naji Hakim oferirà un programa amb obres seves i improvisacions sobre temes marians litúrgics de diverses tradicions.

L’últim concert, el dissabte 25 d’agost, anirà a càrrec de l’intèrpret nord-americana Katelyn Emerson, organista i mestra de cor de l’església d’Advent de Boston. Oferirà algunes mostres de la música nord-americana per a orgue, juntament amb repertori clàssic de J. S Bach i d’altres autors.

El Festival Internacional Orgue de Montserrat serà novament un homenatge a la memòria del pare abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant que va morir el 12 de març de 2008. Igualment, aquest certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l’audició en l’orgue Blancafort de la basílica de Montserrat d’alguns dels millors intèrprets de l’orgue de l’àmbit internacional.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb