El 25% dels barcelonins no veuen el sensellarisme com una problemàtica destacada

BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)

El director d’Arrels Fundació, Ferran Busquets, ha urgit a atendre de forma “urgent i immediata” les més de 940 persones que dormen cada dia al carrer segons l’entitat, i ha apostat per crear espais nocturns de baixa exigència per tota la ciutat, perquè quan hi ha un equipament a prop, les persones acudeixen; veu més necessitat a Ciutat Vella, Sants i l’Eixample.

En roda de premsa aquest dijous en el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Coac) a Barcelona, Busquets ha desmentit la creença que les persones estan al carrer perquè volen, i ha posat com a exemple el recurs nocturn del Pis Zero que van crear recentment i en el qual acullen deu persones que per les seves circumstàncies no funcionaven en altres recursos.

El 70% de les persones que dormen al carrer a Barcelona porten en aquesta situació més de dos anys –el 45% més de dos, el 13% més de sis i el 12% més de vuit–, segons el cens que van realitzar preguntant a 350 persones, entre les quals van trobar un cas d’algú amb més de 40 anys.

Acompanyat del degà del Coac, Lluís Comerón, Busquets ha alertat que es cronifica la situació per a aquestes persones al carrer, que han augmentat un 37% des del 2008, cosa que ha atribuït tant al fet que actualment es realitzen més i millors recomptes com al fet que la xifra segueix creixent “si no s’atura la màquina que genera pobresa”.

Recentment s’està impulsant el mecanisme ‘Housing First’ –que ofereix una llar a canvi d’un percentatge dels ingressos, si es tenen, i d’una bona convivència amb els veïns– tant per part de l’entitat, com en proves pilot d’administracions i en l’àmbit internacional.

Ha explicat que acostuma a funcionar per al 80% dels usuaris, però pel 20% restant són necessaris recursos com el Pis Zero, amb menys requisits però més permanents que un alberg, i ha explicat que planegen ampliar les places de la residència de l’entitat i afegir un altre espai com aquest pis.

VULNERABILITAT CREIXENT

Ha alertat de la vulnerabilitat creixent de les persones extracomunitàries –el 28,4% del total–, que no tenen “dret a res”, mentre que han notat amb preocupació que en els últims anys han augmentat les persones joves, davant el fet que el 51% té entre 25 i 49 anys i el 7% entre 16 i 24.

El 47% dels censats no havien rebut atenció de cap treballador social o similar en l’últim mig any, davant el que ha urgit a treballar en nous recursos que donin una solució estable per a aquestes persones, que veuen reduïda la seva esperança de vida en una mitjana de 20 anys, a més de tenir més risc d’alcoholisme i problemes de salut mental, i que el 43% té malalties cròniques.

L’entitat va realitzar una enquesta per conèixer la percepció dels barcelonins sobre el ‘sinhogarsimo’, i el director d’Arrels ha lamentat que el 25% no ho considera una problemàtica destacada, i el 20% no coincideix amb l’afirmació que cal recuperar els drets de les persones perquè viure al carrer “no és normal”.

A pesar que encara és necessària més sensibilització i un treball més coordinat entre administracions, Busquets ha agraït la col·laboració dels ciutadans tant com a voluntaris –amb 392– com a socis i donants –4.356–.

L’última campanya de l’entitat ha rebut 6.000 claus de persones que han participat, i que exhibiran en el Coac en una exposició simbòlica.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb