La cara oculta de la venda d’armes al règim saudita: Espanya paga més de cent milions en suborns

  • La fiscalia anticorrupció desvela que l'empresa pública Defex va desviar diners durant vint-i-cinc anys per pagar suborns a funcionaris saudites

VilaWeb
Redacció
09.01.2020 - 11:17

Cent milions d’euros en suborns i comissions. Això és el que va pagar l’estat espanyol, mitjançant l’empresa pública Defex, per aconseguir onze contractes armamentístics a l’Aràbia Saudita. Segons que publica El Mundo, la fiscalia anticorrupció ha desvelat que entre 1991 i 2014 es van desviar diners públics per pagar a funcionaris saudites, entre els quals l’agregat militar de l’ambaixada de l’Aràbia Saudita a Madrid, Al Shamuary.

Cal recordar que Riad és un dels clients armamentístics més importants de l’estat espanyol: les corbetes de Navantia, bombes làser, etc. De fet, Felipe VI no ha dubtat en viatjar a la capital saudita pel bé de les relacions econòmiques d’ambdós països.

L’empresa d’exportació d’armes Defex, disolta per l’últim govern de Mariano Rajoy, acumula un bon historial d’escandols i negocis foscos, que han comportat la desaparició de 220 milions d’euros en països com l’esmentada Aràbia Saudita, Angola, Camerun i Egipte.

Els onze contractes investigats són principalment per municions i recanvis, que van suposar una facturació de gairebé cinquanta-un milions d’euros, pràcticament la meitat dels diners desviats durant vint-i-cinc anys. A diferències de la resta d’escàndols, en aquest peça, la fiscalia ha descobert que Defex també pagava les comissions i suborns de les empreses intermediàries —Nytel i IKE— a funcionaris saudites. Per fer-ho, feia servir empreses pantalles a paradisos fiscals com les Illes Verges, Panamà, Bahames, Delaware, Illes Caiman o L’Illa de Man.

En l’escrit d’acusació, el fiscal Conrado Sáiz acusa vuit persones i quatre empreses, entre les quals Defex, per corrupció en transaccions comercials internacionals, organització criminal, falsedat documental, emblanquiment de capitals i malversació de diners públics. Per això demana penes de gairebé trenta anys de presó i multes milionàries. Defex, per exemple, li exigeix quaranta-cinc milions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any