La presidenta del govern balear, Francina Armengol, ha aprofitat el discurs inicial del debat de política general per posar data al pacte del nou règim especial balear (REB) amb el govern espanyol, que es tancarà abans del mes de novembre. La cap de l’executiu ha confirmat que inclouria un fons d’insularitat i ha demanat unitat a totes les forces polítiques per a encarar la recta final de les negociacions. Ha estat una intervenció centrada en les polítiques socials, enfocada pensant en les eleccions de la primavera de l’any que ve, amb moltes propostes concretes.

El discurs ha anat acompanyat de més anuncis: a partir del gener els aparcaments de tots els hospitals públics de les Illes seran gratuïts. També l’any que ve els 190.000 pensionistes balears deixaran d’abonar el copagament farmacèutic. Per tal de facilitar la conciliació, les famílies amb fills de menys de sis anys disposaran de 600 euros l’any per pagar escoles bressol i activitats extraescolars. I a l’educació, el govern hi destinarà més de mil milions d’euros el 2019.

Armengol ha avançat una rebaixa de l’impost de Transmissions Patrimonials del 8% al 5%, i a la meitat quan l’habitatge costi menys de 200.000 euros. També ha explicat que aquests mesos vinents entraria en vigor el pla de retorn perquè més de 500 joves que van partir empesos per la crisi puguin tornar.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb