La Candelera és una festa situada al cor de l’hivern que moltes vegades serveix per a preveure el final del fred. Hi ha moltes creences populars lligades a aquesta celebració i una de les més esteses a muntanya és que l’ós es desperta de la letargia hivernal. Per això, en molts indrets del país es fan per aquestes dates les festes de l’ós. Són conegudes especialment les de la comarca del Vallespir, però la festa segueix un patró molt similar a tot arreu: un personatge es disfressa d’ós i es dedica a atemorir la població. Pel seu caràcter festiu, molt sovint es vincula aquesta festa al cicle de Carnaval, però també va estretament lligada a la Candelera.

Ja fa anys que les tres festes de l’ós que es fan al Vallespir –Arles, Sant Llorenç de Cerdans i Prats de Molló– malden per entrar a la llista de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco. Aquest cap de setmana es fa la primera, la d’Arles, que dura dos dies. Tot i seguir un patró similar, la festa té particularitats en cada poble. A Arles representa que l’ós s’enamora d’una noia del poble anomenada Roseta i, quan vol anar-la a festejar, un caçador i la seva comitiva l’empaiten pels carrers i el maten. També hi entren en joc les botes i les tortugues, una colla de personatges molt singulars amb un significat tot enigmàtic.

Després d’Arles, es faran festes de l’ós a Sant Llorenç de Cerdans (del 10 al 12 de febrer) i a Prats de Molló (de l’11 al 14 de febrer). A Sant Llorenç de Cerdans la festa es fa coincidir amb l’obertura del Carnaval i, a més de la cacera de l’ós, també hi intervenen un seguit de personatges únics: la Monaca, el Vell i la Vella, els Botifarrons… Tancarà el cicle la festa de Prats de Molló, que en lloc d’un ós en té tres. Són tres joves del poble que es vesteixen amb pells i es pinten la cara de negre. Aquesta vegada hi intervenen uns ‘barbers’ vestits de blanc que quan atrapen els óssos els esquilen.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]