L’Aràbia Saudita preveu de construir una obra faraònica per a aïllar Catar i convertir-lo en una illa

  • Riad vol fer un pas més enllà en el boicot contra Catar i ara vol construir un canal per isolar la península com si fos una illa

VilaWeb
Vista de Doha, capital de Catar (fotografia: Francisco Anzola).
Redacció
08.07.2018 - 22:00
Actualització: 09.07.2018 - 10:14

L’Aràbia Saudita continua amb el seu propòsit d’aïllar Catar, però no únicament econòmicament i diplomàticament, sinó també geogràficament. Segons que informen mitjans de comunicació de la potència àrab, el govern de Riad està decidit a bastir un canal que separi Catar i fer-ne una illa, una obra magnànima. Si es construeix, entre Salwa i el districte de Ras Abu Gamis, caldrà excavar de seixanta quilòmetres, i tindrà vint metres de profunditat i dos-cents d’amplada.

 

Però l’ocurrència no s’acaba aquí. L’Aràbia Saudita es reservaria un quilòmetre d’aquesta nova illa per construir-hi una base militar i un cementiri de residus nuclears. Segons la informació difosa pel mitjà Sabq, el projecte del canal marí serà finançat íntegrament pel sector privat i les autoritats d’inversió saudita i dels aliats Emirats Àrabs Units (EAU). Uns quilòmetres al nord de Catar hi ha l’illa de Bahrain, un dels grans col·laboradors de l’Aràbia Saudita. Tant és així que aquests dos països, a diferència de com pot acabar passant amb Catar, estan connectats per una altra obra faraònica com és la Calçada del rei Fahd. És una carretera de vint-i-cinc metres d’amplada i vint-i-sis quilòmetres de llargària.

Un capítol més de la pugna
Més enllà de la viabilitat real del projecte, molts observen la notícia com a una mesura de pressió envers Catar, del qual l’Aràbia Saudita és rival fa dècades. Riad acusa la petita monarquia de mantenir vincles amb grups terroristes per a desestabilitzar la regió i de donar suport al seu gran enemic, l’Iran. I és que Catar fa temps que hi comparteix negocis, perquè exploten conjuntament el South Pars-North Dome, el jaciment de gas natural més gran del món.

Com a conseqüència, ara fa un any, l’Aràbia Saudita i els seus aliats –els EAU, Bahrain, Egipte, el Iemen i Líbia– van imposar un boicot econòmic i diplomàtic contra Catar. Tanmateix, el petit estat del golf Pèrsic va sobrevivint al blocatge tot enfortint relacions amb països com Oman o Turquia. És per això, doncs, que possiblement l’Aràbia Saudita vol anar un pas més enllà i fer-ne progressar l’isolament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any