Aquests són els arguments de la CUP per a decidir sobre la investidura de Turull

  • El secretariat nacional de la CUP ha enviat un document a la militància perquè prengui una posició sobre la investidura

VilaWeb
Redacció
22.03.2018 - 08:32
Actualització: 22.03.2018 - 14:36

La militància de la CUP decidirà avui a les tres de la tarda, en una reunió del consell polític i el grup d’acció parlamentària (GAP), si canvia la seva posició i dóna suport a la investidura de Jordi Turull. El debat s’ha de fer de manera precipitada a causa de l’emergència del ple, convocat ahir al vespre per a aquesta tarda, i la militància ha de prendre posició amb urgència. És per això que el secretariat nacional de la CUP ha enviat a la militància un document en què exposa arguments a favor i en contra d’investir Turull. Després d’una reunió a tres bandes entre Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP, el partit ha enviat una circular als militants afegint la proposta d’una qüestió de confiança en un mes a canvi d’investir avui Jordi Turull.

Al document, a què ha tingut accés VilaWeb, s’exposa com a argument a favor que investir Turull és ‘un acte de confrontació amb l’estat que dóna dimensió política a l’acció antirepressiva’. La investidura i el possible empresonament de Turull, ‘obre la possibilitat d’augmentar significativament el nivell de conflicte i mobilització als carrers emplaçant JxCat i ERC a assumir el nivell més alt de compromís republicà’.

D’aquesta manera, segons el text, s’allunyaria la possibilitat de caure ‘en una legislatura plana’, és a dir, posant el conflicte al centre es debilitarien els sectors ‘que volen simplement recuperar l’autonomia’. Finalment, el secretariat diu que ‘cal esgotar totes les vies de negociació per aconseguir contrapartides social, procés constituent i institucionalitat de la República’.

Per contra, els arguments per a no canviar el sentit pel vot i, doncs, no investir Turull són que ‘no hi ha nous elements que facin modificar la decisió presa’ a l’anterior consell polític. A més, el secretariat destaca que no poden condicionar el calendari i la posició política a l’acció repressiva de l’estat, car a la legislatura anterior ja van constatar ‘que cal iniciativa política pròpia’ i no reaccionar als moviments de l’estat. Prendre així una decisió sobre la investidura, diuen, va contra la manera de prendre decisions que té la CUP.

Així mateix, el document diu que ni la mesa del parlament ni els grups parlamentaris de JxCat i ERC no han mostrat ‘voluntat de ruptura’, i per això consideren la investidura ‘un factor de desmobilització que no implicaria una estratègia de desobediència institucional’.

Finalment, malgrat que públicament la CUP ha insistit que la investidura no depèn del nom del candidat sinó del programa, el document destaca com a argument en contra que Jordi Turull és militant del PDECat, partit que ‘manté la línia política de Marta Pascal’, que ha estat part ‘del cicle de retallades del govern d’Artur Mas’, i no ha fet ‘cap moviment per a retractar-se del cas del 3% de CDC’. A més, el text exposa que ‘en un moment de crisi econòmica i social ‘les aliances han de ser cap a l’esquerra’.

A l’hora de prendre posició els quatre diputats de la CUP, els militants votaran primer si avalar la investidura de Turull o no. En cas que la decisió sigui negativa, els militants faran una segona votació en què decidiran si els quatre diputats voten en contra o s’abstenen.

Qui forma el consell polític de la CUP i com decidirà avui
El consell polític és el principal òrgan de decisió de la CUP entre assemblees i es reuneix una vegada el mes. És l’òrgan directiu del secretariat nacional, amb unes funcions de caràcter organitzatiu, estratègic, de coordinació nacional, d’expansió, de relacions polítiques i d’acció política municipal, territorial i nacional.

A la reunió hi participaran entre 3 i 6 membres de cada assemblea territorial, segons quatre criteris: nombre de militants, nombre de comarques, nombre de regidors i nombre d’assemblees locals. També hi tindran veu els representants del grup d’acció parlamentària, un òrgan propositiu i de consens que marca els passos a seguir en l’activitat parlamentària dels diputats de la CUP.

En el grup d’acció parlamentària hi ha representants de cada assemblea territorial i de cada organització que forma part de la CUP-Crida Constituent. És l’eina on conflueix la feina de base de la CUP i la seva expressió parlamentaria. Es convoca el consell polític més el GAP quan s’han de decidir qüestions relatives a investidura, pressupost de la Generalitat i procés cap a la independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any