Aprovada la modificació pressupostària de Barcelona amb l’abstenció de la CUP

  • Hi han votat a favor Barcelona En Comú, ERC i PSC

VilaWeb
Redacció / ACN
05.05.2016 - 16:38
Actualització: 05.05.2016 - 19:34

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la modificació de la pròrroga pressupostària, gràcies als vots a favor de BComú, PSC i ERC i a l’abstenció de la CUP. Com ja s’havia anunciat, CiU, PP i Ciutadans hi han votat en contra. El ple, de caràcter extraordinari, ha durat menys d’una hora. La batllessa, Ada Colau, i el primer tinent batlle, Gerardo Pisarello, han agraït el suport per a l’aprovació d’una modificació ‘necessària i justa’, que augmenta de 275 milions d’euros nets el pressupost executat de l’any passat. Els grups han convertit el debat pressupostari en un preludi del debat sobre l’ampliació del govern. Alfred Bosch (ERC) ha instat Colau a escollir soci entre republicans i socialistes; Collboni (PSC) ha reivindicat l’obra del PSC a la ciutat; i Maria Rovira (CUP) ha advertit que no avalarien la continuïtat del model ‘maragallista’. Pisarello ha tancat el debat subratllant que quan les esquerres es posen d’acord ‘fan possible allò que semblava impossible’.

Els detalls de la modificació pressupostària
Barcelona En Comú no va ser capaç de trobar suport per a aprovar un nou pressupost per a l’ajuntament, tot i que va temptejar el terreny amb les forces d’esquerra. Finalment, el govern municipal va optar per una modificació pressupostària ambiciosa, de 366,8 milions d’euros, que equival a un augment net del pressupost executat de 275 milions. El pressupost del 2016 arribarà a 2.549,4 milions d’euros, 179,5 milions més que el que Xavier Trias va aprovar el 2015 (6%) i que no va acabar executant-se del tot ja amb Ada Colau de batllessa.

Enguany, la inversió creixerà de 48 milions d’euros –fins a 405– i se centrarà fonamentalment als barris més desafavorits. Entre més mesures incloses en la modificació pressupostària, hi ha els 69,3 milions que el TSJC obliga a pagar als treballadors municipals en concepte d’increment de l’1% del salari que no s’ha fet efectiu aquests darrers anys.

Per poder aprovar els comptes, BComú ha pactat amb els partits de l’oposició una despesa de 100 milions d’euros, dels 366 del projecte de modificació. Els partits que més han influït en aquest creixement són el PSC i ERC: s’han acordat augments de 70 milions amb els primers i de 36 amb els segons. Les principals partides en el pacte amb els socialistes són les referides a les inversions a l’Eix Pere IV (17 milions), a la Ronda de Dalt, per a cobrir-ne una part (15 milions), i a la Meridiana (11 milions). També es destaquen 9,5 milions destinats a equipaments i 15 a polítiques socials, entre les quals mig milió per a incloure la sisena hora d’anglès en algunes escoles bressol.

Les propostes d’ERC incorporades en l’ampliació pressupostària representen un impacte econòmic de 35,9 milions. La línia 10 del metro, la reforma de les presons de Trinitat Vella i la Model i la T-16 en són pactes destacats. En concret, per a la primera fase de la inversió que ha d’acabar portant el metro als barris de la Zona Franca i la Marina, es destinarà una partida de 15 milions a finançar part de la construcció de dues estacions, probablement les de Foc Cisell i Foneria. Pel que fa a la reordenació del mapa d’equipaments penitenciaris, l’ajuntament preveu d’esmerçar 2 milions d’euros a completar els trasllats de les presons i a promoure els equipaments que les substitueixin. A més, per a ampliar els beneficis de la targeta de transport T-12 fins a setze anys (T-16), es preveu de destinar 1,9 milions d’euros. Una altra partida important de les acordades amb els republicans és la dels 7,6 milions que es destinaran a promoure habitatges per a gent gran al solar de les Germanetes, a l’Eixample.

Pel que fa a la CUP, que no ha donat el vist-i-plau als comptes fins a l’últim dia, els acords sumen aproximadament 7 milions d’euros i s’hi inclouen el carnet de ciutat per a garantir l’accés al padró i als serveis socials dels sense-sostre i les persones en situació irregular (700.000 euros), la remunicipalització del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) i del Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD), la inclusió de la renda de ciutadania per a les dones més vulnerables, amb una partida per al 2017 de 3,3 milions d’euros i de 875.000 euros per a enguany i l’augment de 2 milions dels ajuts de lloguer, fins a arribar a 10 milions directes per part de l’ajuntament.

L’estudi per a fer un cens d’habitatges buits de la ciutat (100.000 euros), l’augment de recursos per als menjadors comunitaris (300.000), els 600.000 euros destinats a crear la Xarxa de Drets Socials i Reproductius i el funcionament dels busos de barri el diumenge i els dies de festa són més partides destacades de l’acord amb la CUP.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any