Com podem saber si tenim anticossos després del vaccí? I de què serveix?

  • Les proves ràpides no serveixen per a saber si el vaccí ha generat anticossos

VilaWeb
Txell Partal
27.07.2021 - 21:50

Fa poques setmanes que es va tenir notícia del primer mort per la covid-19 que havia rebut les dues dosis del vaccí. És un cas excepcional. El cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital de Bellvitge, Rafael Máñez, va explicar que aquell home, de vuitanta, anys tenia molt pocs anticossos, malgrat el vaccí. “La seva resposta immunitària era dins el mínim de la normalitat. Teòricament, tenia una vaccinació correcta, però amb uns nivells molt baixos d’anticossos”.

Aquesta resposta porta a tenir un dubte: hi ha manera de saber quants anticossos ens ha generat el vaccí contra la covid-19? A continuació mirem d’explicar com fer-ho i què volen dir aquests indicadors.

Quina és la millor prova per a saber si el vaccí ha generat anticossos?

Hi ha diverses proves per a saber si una persona té anticossos de la covid-19 o no, però no totes serveixen per a mirar si el vaccí n’ha generat. Per exemple, la prova ràpida d’anticossos que es fa amb una gota de sang, i que es pot comprar a la farmàcia, no serveix.

L’estructura del coronavirus té quatre proteïnes: S, M, N i E. Les investigacions prèvies van servir per a saber que el punt crucial del virus estava en la proteïna S, que és la que necessita per a entrar al cos. Per això es va decidir de fer vaccins que actuen contra aquesta proteïna i prou. Però el cas és que la major part d’aquestes proves ràpides fan servir les proteïnes M i N, que són les que s’expressen primer. Per tant, que aquesta mena de proves surtin negatives no vol dir res.

Si volem saber quants anticossos ens ha generat el vaccí, hem d’anar a un laboratori i fer-nos una anàlisi de sang en què s’especifiquin els anticossos del vaccí. Amb un tub de sang com el que extreuen quan la gent es fa una anàlisi rutinària n’hi ha prou perquè el laboratori sàpiga l’estat immunològic del pacient contra la covid-19. Aquesta mena de proves acostumen a costar entre trenta euros i quaranta.

Amb quants anticossos en tenim prou?

Els laboratoris ens donaran un número IgG de la proteïna S del SARS-CoV-2. Però el problema es entendre’n el significat. Els resultats d’aquesta mena de proves són molt dispars. A partir de quina xifra estem protegits de la covid-19?

La doctora María Garcés, investigadora en l’àrea de vaccins de la Fundació Fisabio, assegura que ara com ara no se sap el correlat de protecció del vaccí, que és el nivell en què estem protegits. Per això desaconsella de fer-se l’anàlisi. “Actualment no serveix de res. No sabem si tenir-ne cent és molt o poc. Un pacient sa ha de pensar que hi haurà una bona resposta. Una altra cosa seria una persona que ha tingut un càncer, per exemple. Potser en aquests casos sí que seria justificat de fer la prova, perquè ens ajudaria a saber com ha reaccionat el cos en una situació que no és la normal.”

I si la prova diu que no hi ha anticossos, què passa?

A més, Garcés creu que això pot originar frustracions innecessàries. “Si algú té una xifra molt baixa d’IgG, no vol dir que el vaccí no el protegeixi. Pot ser que el moment en què el virus entri en el cos, la vacuna faci reacció. Hi ha la immunitat cel·lular, que no podem mesurar.” En aquesta mateixa línia es pronunciava fa pocs dies Daniel Prieto-Alhambra, en una entrevista a VilaWeb: “Tinc dubtes que les proves d’anticossos siguin útils en aquests casos, perquè no es pot mesurar tota la immunitat, com ara la cel·lular, amb nivells d’anticossos.”

Com és que el vaccí pot ajudar a la immunitat cel·lular? “Les cèl·lules T són les que es queden amb la cara del virus. De manera que si torna a entrar, de seguida el podrien reconèixer. Si reconeixen el virus i l’identifiquen, ràpidament, envien les cèl·lules B, perquè generin anticossos. En canvi, si no el coneix, es produirà la malaltia, i llavors ha de ser el mateix sistema immunològic que treballi per fer anticossos”, explica Maria Garcés. I afegeix: “Imagina’t que t’han vacunat contra la covid-19, però no tens anticossos. Si ets una persona sana, quan el teu sistema immunològic ha reconegut el patogen generarà ràpidament anticossos. Per tant, no podem dir que la vacuna no et protegeixi malgrat que no tinguis anticossos S.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any