L’Antàrtida ha registrat una temperatura rècord per primera vegada des que hi ha registres. Segons The Guardian, un grup d’investigadors brasilers han detectat que el 9 de febrer es va assolir una temperatura de 20,75 graus centígrads a l’illa de Seymour, una xifra que descriuen com a ‘increïble i anormal’. Aquesta temperatura és gairebé un grau més que l’anterior rècord de 19,8 graus, registrat a l’illa de Signy el gener de 1982.

Fa pocs dies, el 6 de febrer, es va assolir un altre rècord de temperatura, en aquest cas a l’Antàrtida continental: una estació climàtica a la base Esperança va mesurar una temperatura de 18,3 graus. L’Organització Mundial de Meteorologia encara ha de validar aquests rècords, però van en la línia de la tendència de la península i les illes pròximes, que des de l’era preindustrial s’han escalfat gairebé 3 graus.

En declaracions recollides pel diari britànic, un dels investigadors brasilers que estudia l’impacte del canvi climàtic al permagel i la biologia a l’Antàrtida, Carlos Schaefer, es mostra impactat per aquests registres. ‘Hem vist una tendència de temperatures a l’alça a molts dels indrets que monitorem, però mai no havíem vist res com això’, diu.

L’Antàrtida representa el 70% de l’aigua dolça en forma de neu i gel. En cas de fondre’s, el nivell de la mar pujaria entre 50 i 60 metres, tot i que els científics avisen que caldrien molts anys per a arribar a aquest extrem. Les Nacions Unides preveuen que a final del segle el nivell dels oceans haurà pujat entre 30 i 110 centímetres, depenent dels esforços que es facin per a reduir les emissions.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb