El cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, ha ordenat el cessament de tota l’activitat laboral durant un període mínim de vuit dies. La mesura no afecta els comerços d’alimentació, les farmàcies, les benzineres ni altres serveis bàsics. Pel que fa a l’administració pública, es reduirà al mínim l’activitat. L’objectiu de l’executiu és mantenir el sistema sanitari en una situació òptima i evitar-ne el col·lapse.

‘Es tracta de mesures greus, fins i tot dràstiques, que tindran un impacte molt notable sobre les nostres vides, però l’emergència sanitària que suposa el Covid-19, amb el consegüent risc per a vides humanes, ens porta a prendre aquesta decisió’, ha explicat Espot en una compareixença. A Andorra, les últimes 24 hores hi ha hagut un salt del 200% de la Covid-19,  de cinc casos a catorze.

El govern també treballa en un projecte de llei per regular els estats d’alarma i emergència, desenvolupant el que preveu la constitució andorrana, i que es preveuen accions per a preparar una aturada de dues setmanes o un mes.

Espot ha declarat que ‘Les mesures adoptades avui poden semblar dràstiques, però són necessàries per tal de no arribar a afectar el dret fonamental a la lliure circulació de les persones. Tot i això, les anirem revisant i modulant tantes vegades com calgui sobre la base de criteris mèdics’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb