Andorra i la UE acorden mantenir trenta anys el sector del tabac fora de la unió duanera

  • A canvi, el Principat es compromet a reforçar la lluita contra el contraban i a mantenir el diferencial de preu respecte al de l'estat espanyol

VilaWeb
ACN
29.06.2018 - 15:59
Actualització: 29.06.2018 - 16:19

Andorra i la Unió Europea han conclòs avui la negociació sobre la lliure circulació de mercaderies que s’emmarca en el futur acord d’associació, el qual podria quedar tancat a finals d’any o principis del que ve, almenys pel que fa a les qüestions tècniques. D’aquesta manera, s’ha pactat una solució per al sector del tabac, que quedarà fora del règim d’unió duanera -al qual s’integraran la resta de productes agrícoles- durant un termini de 30 anys un cop aquest entri en vigor. Per la seva banda, el Principat andorrà s’ha compromès a adherir el país al conveni de l’OMS sobre la lluita antitabac, reforçar la lluita contra el contraban, mantenir el diferencial del preu respecte al de l’Estat espanyol i transposar diverses directives europees per millorar la salut pública. L’anunci s’ha fet després de la reunió mantinguda amb el cap negociador de la UE del Servei Europeu d’Acció Exterior, Thomas Mayr-Harting, que també ha avançat que durant la trobada s’ha parlat de la possibilitat que Andorra apliqui un règim similar al de Liechtenstein en l’àmbit de la lliure circulació de persones.

L’acord entre Andorra i la Unió Europea en matèria de lliure circulació de mercaderies inclou una mesura transitòria en el cas del tabac, amb la qual cosa es dona un marge de trenta anys per a què el sector s’integri totalment al règim d’unió duanera, sent aquest el període més llarg que s’ha acceptat fins ara en un acord d’associació, segons s’ha explicat després de la reunió mantinguda aquest divendres al Principat amb el cap negociador de la UE del Servei Europeu d’Acció Exterior, Thomas Mayr-Harting, i el cap negociador adjunt, Claude Maerten. D’aquesta manera, s’estableix que un cop entri en vigor l’acord d’associació, a partir del setè any es començaran a reduir, de manera gradual, els drets de duana, i alhora, la pèrdua d’ingressos que patirà el govern andorrà es compensarà amb augments impositius sobre el producte. 

La ministra d’Afers Exteriors d’Andorra, Maria Ubach, ha destacat la rellevància que té el pacte assolit aquest divendres i ha dit: ‘Avui és un gran dia perquè, després de tres anys, hem tancat un element molt important de les negociacions’. A canvi d’aquesta mesura, el país ha acceptat diversos compromisos en favor de la salut pública i contra el frau i el contraban de tabac, els quals es començaran a implementar abans que es tanqui tota la negociació per l’acord d’associació. D’aquesta manera, el Principat s’haurà d’adherir al conveni marc de l’Organització Mundial de la Salut sobre la lluita antitabac i haurà d’adoptar les directives europees en matèria de fabricació, presentació, venda i publicitat de productes de tabac. Mentre, també reforçarà la lluita contra el frau i el contraban i impedirà que augmenti el diferencial del preu del tabac respecte als països de l’entorn, concretament amb l’Estat espanyol.

Ubach també ha destacat que l’acord preserva la sobirania fiscal del Principat, manté les franquícies duaneres comercials ‘que són essencials per al comerç’ i obre noves possibilitats de negoci per al sector agrícola i ramader, ja que tots els productes d’aquest àmbit –excepte el tabac– entraran a formar part del règim d’unió duanera, de manera que el sector tindrà més oportunitats de diversificació, d’arribar a nous mercats i d’accedir als segells de qualitat europeus. Per la seva banda, Mayr-Harting, que també s’ha mostrat satisfet per l’acord assolit, ha recordat que la gran dependència que té Andorra amb el tabac ‘no és una solució per sempre’. Així, considera que l’acord assolit permet donar suport al procés de transformació que ha de dur a terme l’economia andorrana. 

El cap negociador ha anunciat que el ritme de treball per a l’acord d’associació s’intensificarà durant els propers mesos perquè la intenció és concloure les negociacions tècniques a finals d’any o principis del vinent. El motiu és la voluntat de tancar l’acord abans del final del mandat de l’actual president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, tenint en compte que en haver estat cap de govern també d’un petit estat, té una sensibilitat especial per entendre les especificitats d’Andorra. Ubach veu factible el calendari perquè si s’han trigat tres anys a tancar la lliure circulació de mercaderies és perquè era l’escull més difícil a superar i també perquè les dues parts necessitaven un treball per conèixer-se mútuament. Amb tot, la ministra ha assegurat que tancar l’acord d’associació ‘és més important que urgent’, i que la qualitat compta més que el temps.

L’acord inclou una clàusula de salvaguarda que poden invocar les dues parts. Andorra podrà fer-ho en cas de greus dificultats econòmiques, fiscals, socials o mediambientals, mentre que la UE podrà aplicar-la en cas d’evolució desfavorable en matèria de lluita contra el contraban o de producció del tabac. Per això, Andorra haurà de trametre informació sobre la situació de les finances públiques, la diversificació econòmica i la importació del tabac per tal que la UE en faci un seguiment. En cas d’incompliments, però, Claude Maerten ha assegurat que sempre s’intentaran resoldre en el comitè mixt de manera amistosa. Si això no és possible, totes dues parts poden acudir al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, però un cop el tribunal resolgui, sempre serà el comitè mixt qui prengui les decisions que pertoquin. 

Finalment, Thomas Mayr-Harting ha avançat que ja s’ha començat a parlar sobre la qüestió de la lliure circulació de persones. El cap negociador és conscient que eliminar les quotes actuals d’immigració és un repte per als petits països, i per això aquest divendres han parlat de les possibilitats de transició que hi pot haver. Així, tot i que no ha avançat quina és la solució que hi ha sobre la taula, sí que ha fet referència a la que es va adoptar amb Liechtenstein com a possible via per també aplicar-se a Andorra, Mònaco i San Marino. Cal recordar que Liechtenstein, en entrar a l’Espai Econòmic Europeu, va pactar una transitòria per a la lliure circulació de persones que ha anat renovant amb el temps.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any