Andorra amplia els permisos per maternitat i paternitat, abarateix l’acomiadament i regula el dret de vaga

  • Fins ara es pagaven 45 dies per any treballat amb un màxim de 30 mensualitats, però s'ha rebaixat a 31 dies amb un màxim de 24 pagues

VilaWeb
Redacció
07.12.2018 - 17:44
Actualització: 07.12.2018 - 17:51

El Consell General d’Andorra ha aprovat avui les lleis de relacions laborals, d’acció sindical i patronal, i de mesures de conflicte col·lectiu, totes tres gran transcendència per als treballadors i empreses del país. S’amplia la baixa de maternitat de les setze a les vint setmanes, la baixa de paternitat de quinze dies a un mes i es creen noves modalitats de contracte, com la de teletreball.

També s’ha abaratit l’acomiadament. Fins ara es pagaven 45 dies per any treballat amb un màxim de 30 mensualitats, però s’ha rebaixat a 31 dies amb un màxim de 24 pagues.

La llei de mesures de conflicte col·lectiu implica la regulació per primera vegada a Andorra, del dret de vaga, reconegut a la constitució. El text estableix els passos a seguir per part dels treballadors i sindicats fins arribar a realitzar la convocatòria i es prohibeixen, entre altres, les vagues de caràcter polític i les de zel.

Finalment, la llei d’acció sindical i patronal té com a objectiu fomentar i facilitar l’exercici d’acció sindical en el si de les empreses, una activitat molt escassa actualment.

Oposició socialdemòcrata
En una sessió de més de dotze hores, els tres textos, impulsats pel grup parlamentari de Demòcrates per Andorra –que té majoria– han aconseguit un important consens, però el rebuig el Partit Socialdemòcrata. La consellera socialdemòcrata Rosa Gili ha manifestat durant la sessió que les tres lleis suposen un ‘greu retrocés dels drets dels treballadors’ i ha lamentat que només s’han tingut en compte les demandes de la patronal.

Per la seva banda, el govern ha defensat durant la sessió que són textos legals homologables a les directrius de l’Organització Internacional del Treball (OIT).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any