ACN Cardona.-El cardiòleg Valentí Fuster ha defensat aquest dimarts a Cardona la necessitar de fer un “canvi radical” en la forma d’abordar les malalties cardiovasculars i centrar els esforços en promocionar uns hàbits de vida saludables entre la població. De fet, la malaltia cardiovascular ja és la principal causa de mort entre els ancians dels països desenvolupats i “és a punt de ser-ho també en els països pobres”, motiu pel qual Fuster ja la titlla d'”epidèmia”. “Coneixem molt més què és la malaltia que no pas què és la salut”, ha lamentat el cardiòleg, motiu pel qual considera que “la prioritat quant al finançament de les investigacions ja se centra en conèixer millor la salut perquè tractar les malalties és molt car i el que hem de fer és prevenir-les”. Fuster ha impartit aquest dimarts un curs magistral al nou auditori de Cardona, municipi que ha engegat la iniciativa Cardona Integral, un projecte impulsat pel consistori i la Fundació SHE per convertir la ciutat en una vila saludable.

En el marc d’un curs magistral organitzat per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), el cardiòleg Valentí Fuster ha advocat per centrar els esforços de la investigació en fomentar un estil de vida saludable per prevenir les malalties cardiovasculars. Els esforços, creu Fuster, “han de centrar-se més en la promoció de la salut que en la malaltia mateixa”. De fet, el metge català adverteix que “coneixem molt més la malaltia que no pas la salut i, per això, cal explicar a la comunitat científica que s’han d’investigar aquests temes”. Fuster ho ha dit davant de més de 300 assistents, principalment cardiòlegs de 15 països diferents.El reconegut cardiòleg també ha analitzat les bases per aconseguir un envelliment saludable, així com també una infància i adolescència sana, i considera important promoure comportaments saludables que inclouen “no fumar, evitar l’obesitat, una activitat física regular i un patró de dieta saludable”. Per ell, aquests hàbits han de ser la base de les estratègies “per millorar la salut cardiovascular de la població”. En aquest sentit, Fuster ha dit que “econòmicament és molt car tractar les malalties i, per això, el que hem de fer és prevenir-les, però no les podrem prevenir si no coneixem els factors que ens fan tenir una vida saludable”.De fet, en la seva explicació, Fuster ha dit que, en contra de la visió determinista de la predisposició genètica de la malaltia coronària, “cada cop hi ha més evidències científiques que demostren que aquest risc genètic pot ser atenuat per un estil de vida saludable”. Cardona, ciutat saludableLa classe magistral de Fuster ha servit per inaugurar el nou centre de convencions de Cardona que ha adoptat el seu nom. Precisament, l’Ajuntament de Cardona i la Fundació SHE –que presideix Valentí Fuster- van engegar el 2013 un projecte perquè Cardona es convertís en un municipi pioner en la promoció de la salut. El projecte contempla que tota la ciutat adapti les seves activitats i també l’entorn urbanístic perquè els ciutadans adoptin hàbits de vida cada cop més saludables. El projecte ‘Cardona Integral’ contempla actuacions com la creació del nou centre de convencions o l’adequació de la zona esportiva de Cardona per fer-la més accessible i impulsar la creació de rutes saludables per als veïns i visitants. Fuster ha valorat positivament els avenços del projecte Cardona Integral i creu que servirà “de referència” per a altres poblacions. De fet, el cardiòleg considera que Cardona “ha sigut pionera en estudis preliminars que estem fent arreu del món” i considera que la població “pot ser una referència de futur”.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb