El Misteri de la Llum és una llegenda manresana que explica com una llum provinent de Montserrat va irrompre pels vitralls de l’antiga església del Carme el 21 de febrer de 1345. Això va fer que es posés fi a l’excomunió que pesava sobre la ciutat. Ara la llegenda inspira l’espectacle Lux Mundi, que es fa aquest cap de setmana com a cloenda dels actes que han commemorat la Capitalitat de la Cultura Catalana a Manresa.

L’espectacle combinarà música i llum i es farà a l’interior de la Seu de Manresa, el temple més important de la capital del Bages, que té un aforament per a 400 persones. En total, hi haurà gairebé cinquanta punts de llum que, juntament amb la música, donaran forma a un espectacle únic i irrepetible que vol ser una interpretació moderna del Misteri de la Llum. De música, n’hi haurà de dos tipus: una anirà a càrrec d’un quartet de corda format per un violí, un violoncel, una viola i un contrabaix i l’altra serà electrònica.

Lux Mundi serà una coreografia d’il·luminació i música sincronitzades per crear sensacions hipnòtiques tot contemplant l’arquitectura del temple. S’omplirà de llum la nau gòtica, per remarcar-ne els detalls arquitectònics més importants. Les projeccions lumíniques també sortiran cap a l’exterior del temple, pel rosetó i els vitralls, que, com és essencial en l’art gòtic, transfiguraran els colors i la llum. Però ho faran en totes dues direccions, cap endins i cap enfora de l’edifici. D’aquesta manera, l’espectacle arribarà també a tota la ciutat.

Un dels organitzadors de l’espectacle, Gabriel Casanova, explica la dificultat i el procés laboriós per a fer l’espectacle. Per fer-lo possible, s’ha hagut de mesurar tota la nau central del temple i fer-li un vestit a mida. Lux Mundi es farà dissabte i diumenge a la tarda en deu sessions de quinze minuts.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.