S’ha mort el cineasta Paco Pérez-Dolz, a noranta-cinc anys

  • L'autor de 'A tiro limpio' era membre d'honor de l'Acadèmia del Cinema Català

VilaWeb
Redacció
09.04.2017 - 19:38
Actualització: 10.04.2017 - 07:58

El cineasta català Paco Pérez-Dolz ha mort aquest diumenge a Barcelona als 95 anys. El seu film més emblemàtic és A tiro limpio, la seva òpera prima, que s’ha convertit en un clàssic del cinema policíac.

Amb més de cinquanta anys de carrera i una formació del tot autodidacta, Pérez-Dolz ha estat un dels professionals més valorats de la indústria cinematogràfica, primer com a secretari de direcció, després com a ajudant de direcció, i posteriorment com a productor de films industrials i cinema publicitari. Després de dirigir tres llargmetratges a la dècada dels 60, Pérez-Dolz va participar en la direcció de moltes pel·lícules de l’època. El cineasta també va exercir de mestre a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) entre el 1988 i el 1996, on va poder oferir la seva experiència a noves generacions. El 2014 va ser nomenat membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català.

Pérez-Dolz va néixer a Madrid l’any 1922. Cinc anys més tard, la família es va traslladar a Barcelona. És autor de tres llargmetratges: A tiro limpio (1963), un clàssic del cinema policíac; El mujeriego (1963) i Gedeón i Sansón (1965). També va participar en la direcció de moltes pel·lícules de l’època. El 1956 va fer un curt didàctic sobre el setè art, Lecciones de cinematografía.

A partir de 1966, Pérez-Dolz es va passar al món de la publicitat i del cinema industrial. El cineasta també està en l’origen de l’ESCAC, on va exercir de professor des del 1988 fins al 1996. El 2007 Ángel Quintana, Ferran Alberich i Esteve Riambau van recollir la biografia de Paco Pérez-Dolz en el llibre El camí de l’ofici, publicat per Grup 62. L’ESCAC ha lamentat la seva mort i l’ha recordat com un professor i amic. També li ha dedicat unes paraules el director de cinema Juan Antonio Bayona, que a través de les xarxes socials ha assegurat que per ell va ser un gran professor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any