Save the Children ha presentat l’informe ‘Aquí, avui, encara‘, una anàlisi de la situació dels drets dels infants a Catalunya que vol servir de full de ruta en matèria d’infància per al futur govern. L’informe constata que un de cada quatre nens i nenes viuen en una situació de pobresa, una de cada dues víctimes d’abús sexual és menor d’edat i l’any passat van arribar 1.489 menors estrangers no acompanyats (MENA) a Catalunya.

El nombre d’infants en situació de pobresa severa ha augmentat un 23% entre els anys 2013 i 2015, però ha millorat l’any 2016, situant-se en el 14%. Tot i això, l’any 2016, 203.864 infants vivien en una situació de pobresa severa a Catalunya. La responsable de polítiques d’infància de Save the Children, Emilie Rivas, ha remarcat que hi ha hagut un ‘agreujament’ de la situació de pobresa en els infants i que, en els últims anys, hi ha hagut un ‘retrocés’ en la inversió en infància.

Segons dades de l’informe de Save the Children, a Catalunya hi ha 348.600 infants que viuen sota el llindar de la pobresa. Això significa que una família de dos adults i dos infants viu amb menys de 1.760 euros al mes. L’organització afirma que aquesta renda ‘no és suficient’ per a cobrir totes les despeses familiars en habitatge, educació i salut.

L’organització també destaca que la inversió del PIB des del 2010 fins al 2014 dedicada a la infància a Catalunya està ‘constantment’ revisada a la baixa (0,8%) i se situa per sota de la mitjana espanyola (1,3%), molt lluny de la mitjana europea (2,4%). Això ha provocat, segons han denunciat, que l’any 2015 només un 14% de la infància catalana rebés alguna prestació per a la llar. A més, l’organització considera que no tenien ‘gaire eficàcia’.

També remarquen que la recessió econòmica que ha viscut Catalunya entre el 2008 i el 2014 té ‘efectes desiguals’ segons els grups d’edat i que resulten més afectats els que menys ajudes socials tenen, que són els infants. L’entitat ha advertit que aquestes desigualtats tenen ‘conseqüències directes en el desenvolupament físic, emocional, social i cultural dels infants, i donen peu a una societat injusta i poc cohesionada’.

Abusos i agressions sexuals
L’informe afegeix que el 65% dels casos d’abús sexual denunciats i el 34% dels casos d’agressions sexuals afecten a menors. A més, el 30% de l’alumnat d’ESO i Batxillerat ha patit alguna agressió sexual i un 19% ha patit els fets digitalment durant el curs 2016/2017, segons l’estudi.

En l’àmbit escolar, Save the Children recull que gairebé un 9% dels estudiants considera haver patit assetjament els últims dos mesos i un 7% es considera víctimes de ciberassetjament. A més, destaquen que el 42,4% de l’alumnat d’ESO i Batxillerat ha patit maltractament per part d’altres companys, tot i que aquests episodis de violència no es poden catalogar com a assetjament escolar perquè no són reiterats en el temps i no suposen sempre un ‘desequilibri de poder’. ‘Han d’alertar’, però, sobre el ‘clima de violència’ que viuen molts infants a l’escola.

Reclamen augmentar la inversió pública
Per tot això, Save the Children proposa al futur govern un full de ruta amb 10 mesures ‘imprescindibles’ per a millorar la situació dels infants a Catalunya. Com a mesures transversals, demanen augmentar la inversió pública en protecció social per a la infància, desplegar els articles de la Llei d’Infància 14/2010, convertir la Comissió de la Infància del Parlament de Catalunya en una comissió legislativa i augmentar la despesa pública en educació fins a aconseguir el 6% del PIB, tal com estableix la Llei d’Educació.

Com a mesures per a combatre la pobresa i la desigualtat infantil, afirmen que s’ha de millorar la cobertura de la Renda Garantida de Ciutadania i ampliar la cobertura de pròtesis, audiòfons, ulleres, serveis psicològics i psicosocials per als infants fins als 18 anys. Per a erradicar la violència contra la infància, volen promoure una estratègia integral contra la violència a la infància, regular legalment els protocols sobre abús sexual infantil i crear uns recursos d’atenció especialitzada en abusos sexuals a la infància.

Un guardià per a menors estrangers no acompanyats
L’informe xifra en 1.489 els menors estrangers no acompanyats que van arribar a Catalunya l’any passat. Per millorar l’atenció dels infants migrants, reclamen al govern la creació de la figura del ‘guardià’ dels MENA, una persona que els acompanyi des que arriben a Catalunya fins que s’emancipen per assegurar que es compleixin els seus drets.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]