Save the Children ha presentat l’informe ‘Aquí, avui, encara‘, una anàlisi de la situació dels drets dels infants a Catalunya que vol servir de full de ruta en matèria d’infància per al futur govern. L’informe constata que un de cada quatre nens i nenes viuen en una situació de pobresa, una de cada dues víctimes d’abús sexual és menor d’edat i l’any passat van arribar 1.489 menors estrangers no acompanyats (MENA) a Catalunya.

El nombre d’infants en situació de pobresa severa ha augmentat un 23% entre els anys 2013 i 2015, però ha millorat l’any 2016, situant-se en el 14%. Tot i això, l’any 2016, 203.864 infants vivien en una situació de pobresa severa a Catalunya. La responsable de polítiques d’infància de Save the Children, Emilie Rivas, ha remarcat que hi ha hagut un ‘agreujament’ de la situació de pobresa en els infants i que, en els últims anys, hi ha hagut un ‘retrocés’ en la inversió en infància.

Segons dades de l’informe de Save the Children, a Catalunya hi ha 348.600 infants que viuen sota el llindar de la pobresa. Això significa que una família de dos adults i dos infants viu amb menys de 1.760 euros al mes. L’organització afirma que aquesta renda ‘no és suficient’ per a cobrir totes les despeses familiars en habitatge, educació i salut.

L’organització també destaca que la inversió del PIB des del 2010 fins al 2014 dedicada a la infància a Catalunya està ‘constantment’ revisada a la baixa (0,8%) i se situa per sota de la mitjana espanyola (1,3%), molt lluny de la mitjana europea (2,4%). Això ha provocat, segons han denunciat, que l’any 2015 només un 14% de la infància catalana rebés alguna prestació per a la llar. A més, l’organització considera que no tenien ‘gaire eficàcia’.

També remarquen que la recessió econòmica que ha viscut Catalunya entre el 2008 i el 2014 té ‘efectes desiguals’ segons els grups d’edat i que resulten més afectats els que menys ajudes socials tenen, que són els infants. L’entitat ha advertit que aquestes desigualtats tenen ‘conseqüències directes en el desenvolupament físic, emocional, social i cultural dels infants, i donen peu a una societat injusta i poc cohesionada’.

Abusos i agressions sexuals
L’informe afegeix que el 65% dels casos d’abús sexual denunciats i el 34% dels casos d’agressions sexuals afecten a menors. A més, el 30% de l’alumnat d’ESO i Batxillerat ha patit alguna agressió sexual i un 19% ha patit els fets digitalment durant el curs 2016/2017, segons l’estudi.

En l’àmbit escolar, Save the Children recull que gairebé un 9% dels estudiants considera haver patit assetjament els últims dos mesos i un 7% es considera víctimes de ciberassetjament. A més, destaquen que el 42,4% de l’alumnat d’ESO i Batxillerat ha patit maltractament per part d’altres companys, tot i que aquests episodis de violència no es poden catalogar com a assetjament escolar perquè no són reiterats en el temps i no suposen sempre un ‘desequilibri de poder’. ‘Han d’alertar’, però, sobre el ‘clima de violència’ que viuen molts infants a l’escola.

Reclamen augmentar la inversió pública
Per tot això, Save the Children proposa al futur govern un full de ruta amb 10 mesures ‘imprescindibles’ per a millorar la situació dels infants a Catalunya. Com a mesures transversals, demanen augmentar la inversió pública en protecció social per a la infància, desplegar els articles de la Llei d’Infància 14/2010, convertir la Comissió de la Infància del Parlament de Catalunya en una comissió legislativa i augmentar la despesa pública en educació fins a aconseguir el 6% del PIB, tal com estableix la Llei d’Educació.

Com a mesures per a combatre la pobresa i la desigualtat infantil, afirmen que s’ha de millorar la cobertura de la Renda Garantida de Ciutadania i ampliar la cobertura de pròtesis, audiòfons, ulleres, serveis psicològics i psicosocials per als infants fins als 18 anys. Per a erradicar la violència contra la infància, volen promoure una estratègia integral contra la violència a la infància, regular legalment els protocols sobre abús sexual infantil i crear uns recursos d’atenció especialitzada en abusos sexuals a la infància.

Un guardià per a menors estrangers no acompanyats
L’informe xifra en 1.489 els menors estrangers no acompanyats que van arribar a Catalunya l’any passat. Per millorar l’atenció dels infants migrants, reclamen al govern la creació de la figura del ‘guardià’ dels MENA, una persona que els acompanyi des que arriben a Catalunya fins que s’emancipen per assegurar que es compleixin els seus drets.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb