ACN Sant Fruitós de Bages.-Els ajuntaments de Manresa, Navàs i Artés s’han unit per posar en marxa un servei d’assessorament per a la pagesia local. La iniciativa, que arrencarà al setembre, busca facilitar al pagès que ho sol·liciti les eines escaients per millorar el seu negoci. Així, entre els serveis que els hi oferiran hi ha des de com millorar la comercialització del producte a quines ajudes econòmiques poden demanar. La intenció, han explicat des dels tres municipis, és que el servei creixi i es pugui anar implantant durant el 2020 a altres municipis de la comarca i de la Catalunya Central.

Fa un any que els tres consistoris van unir esforços amb la constitució de la Xarxa per a la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central. Va ser llavors, ha explicat el regidor de Promoció Econòmica de Navàs, Uriel Montesinos, que van ser conscients de la necessitat d’emprendre una iniciativa com aquesta “d’acompanyament a la pagesia”.Batejada com a ‘Suport Pagès’, el servei arrencarà el proper mes de setembre. Cada servei local, ha explicat Pere Bitriu, regidor de Promoció Econòmica d’Artés, oferirà fins a 10 hores anuals d’acompanyament gratuït als pagesos que així ho requereixin. L’ajuda inclourà diferents àmbits, des de com consolidar el projecte o millorar la producció, a aspectes relacionats amb la fiscalitat, o les ajudes públiques que poden sol·licitar, entre altres. Malgrat que la prioritat serà la consolidació del negoci, orientant-los cap a propostes agroecològiques, d’economia social i solidària, atendran qualsevol demanda independentment del model de producció que desenvolupin.El procésSegons ha explicat regidor de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa, Pol Huguet, el servei no estarà permanentment en un lloc físic, sinó que caldrà contactar prèviament amb el tècnic municipal responsable de cada ajuntament. Un cop realitzada una primera entrevista per conèixer el projecte, es mirarà quines són les actuacions a emprendre. Respondre a les inquietudsMalgrat que el servei encara no funciona, els responsables han explicat que ja han rebut algunes consultes i que també, a través de trobades amb el sector, quedava palès les “inquietuds” que tenen i, per tant, la necessitat del servei. En aquest sentit, ha aprofundit el regidor d’Artés, la comercialització del producte és una de les majors preocupacions del sector. La intenció, han afegit, és que el servei es dugui a terme a altres municipis de la comarca i la Catalunya central al llarg de l’any vinent. Fins llavors, ha explicat Huguet, en cas de necessitat i malgrat no ser del municipi, els pagesos podrien accedir al servei de Manresa, Artés i Navàs.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb