ACN Barcelona.-Els 63 pobles fallaires del Pirineu segueixen d’enhorabona. Dimecres rebien la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, dijous les associacions organitzadores signaven una declaració per preservar aquesta tradició, i per rematar-ho, aquest divendres s’estrena al Museu d’Història de Catalunya una exposició dedicada a les festes del foc pirenaiques. Una mostra que reflecteix la riquesa i l’origen d’aquestes celebracions lligades al solstici d’estiu. Abans de la inauguració, aquesta tarda, el conseller Ferran Mascarell rebrà els alcaldes i autoritats que han participat en tot el procés de declaració de les Falles del Pirineu Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

“L’aposta” ha sortit bé, i el Museu d’Història de Catalunya podrà inaugurar aquest divendres l’exposició ‘Festes de Foc al Pirineu’ amb la bona notícia de la recent declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat (UNESCO) per a aquesta tradició ancestral. Així ho ha expressat el comissari de la mostra, Jan Grau, del departament de Cultura, en declaracions a l’ACN. “No cal dir que l’exposició anava lligada a la candidatura, i la decisió de la UNESCO ens ha donat la raó”, ha explicat amb satisfacció. Per a Grau, el reconeixement és positiu per a unes festes “bastant desconegudes, una tradició de racons i poblets, ancestral, que, de fet conserva poca documentació”. Això significarà una “projecció” per als pobles que viuen la tradició, “i la garantia que continuïn”, diu Grau.L’exposició del Museu d’Història s’endinsa en aquesta tradició, amb una àmplia mostra de les ‘torxes’ -grans protagonistes de les falles-, imatges històriques i recents de la celebració, un mapa de l’ampli territori per on s’estén aquesta festa, un vídeo amb imatges de la celebració a diferents pobles. La festa, generalment denominada amb el nom de falles, consisteix en baixar des de les muntanyes fins a la plaça del poble, unes torxes, o falles, enceses amb un foc vital i renovador, que culminen en una foguera a l’entorn d’un arbre de foc. Existeixen diverses modalitats d’aquest esquema festiu, tant en la confecció i la tipologia mateixa de les falles com en la forma de manipular-les, variacions que responen a les especificitats locals de cada indret. També s’hi inclou en aquesta modalitat de celebració les festes de foc que en dos pobles dels Prepirineus es celebren també durant el solstici d’hivern.La celebració de la festa de les falles dels Pirineus és en l’actualitat un dels màxims exponents del patrimoni cultural de la serralada pirinenca i constitueix, per tant, un element cultural que aplega pobles i valls dels Pirineus en una gran celebració de caràcter transfronterer.Jan Grau detalla que en l’origen d’aquesta tradició, lligada a la celebració del solstici d’estiu, la gent pujava dalt de tot de la muntanya “a buscar l’últim sol que s’amaga abans del nou any solsticial”, i el retornaven a la població en forma de flama i després foguera, on passen la nit. “El foc substitueix el sol, com a deïtat i garantia de fertilitat, amb especial significació al Pirineu: un lloc fred, amb valls tancades, on s’entén més el culte al sol”. A més, el comissari recorda que aquest “culte de baixar el foc” era més estès arreu de Catalunya, i apunta referències del segle XIX que ubiquen una celebració de falles (‘Faites’) a Tossa de Mar. Això es va perdre, “es va reconvertir en la foguera, i vam substituir el joc amb el foc pel joc amb la pirotècnia”, exposa.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb