ACN Barcelona.-La Federació d’Associacions Cannàbiques de Catalunya (CatFAC) i Avalot-Joves de la UGT de Catalunya demanen un marc regulador i un conveni específic per als treballadors i col·laboradors dels locals de fumadors. “Es tracta d’una realitat laboral ja existent, el sector cannàbic és aquí”, ha puntualitzat el portaveu de la CatFAC, Eloi Espósito, en una roda de premsa per presentar l’inici dels treballs amb Avalot i el seu sindicat de referència, la UGT, per defensar les condicions laborals dels locals cannàbics. L’activitat dels seus treballadors s’ha de regular actualment amb convenis d’altres sectors, com per exemple el d’oficines i despatxos. L’acord d’un conveni col·lectiu permetria establir-ne la classificació professional, identificar els diferents perfils i oferir la formació específica i la prevenció de riscos laborals. Es calcula que el sector del cànnabis i derivats dóna feina a prop de 3.000 treballadors directes i indirectes a Catalunya.

La falta de regulació al sector cannàbic ha portat a establir les condicions laborals dels seus treballadors amb altres tipus de convenis que no tenen res a veure amb la seva activitat. “En les visites a les associacions cannàbiques hem trobat l’aplicació, per exemple, del Conveni Col·lectiu d’Oficines i Despatxos o bé de l’activitat de conserge quan la feina que fan és bastant diferent”, ha explicat aquest dimarts la portaveu nacional d’Avalot-Joves de la UGT de Catalunya, Afra Blanco. La diversitat de convenis que s’apliquen ha portat a la disparitat de sous, de jornades o de permisos retribuïts, entre altres diferències. “Podem trobar dos treballadors que fan exactament el mateix, però que no cobren el mateix salari ni fan el mateix tipus de jornada”, ha afirmat el secretari de Polítiques Sectorials de la UGT de Catalunya, José Antonio Pasadas, que ha assenyalat que “no hi ha un sector assimilable al cannàbic o almenys amb un percentatge adequat de similituds per aplicar-hi el mateix conveni”. Davant aquesta realitat, la CatFAC i Avalot-Joves de la UGT de Catalunya volen solucionar la “indefensió” i “inseguretat jurídica” a què es veuen abocats els treballadors del sector i han signat un acord per defensar-ne les condicions laborals i buscar el diàleg entre els agents sindicals, polítics i socials. També insten els sindicats catalans a sumar-se a les tasques per trobar un marc legal per a aquests treballadors amb la integració en un conveni col·lectiu d’aplicació o amb l’obertura d’una negociació d’un nou marc normatiu adient per a l’activitat. Espósito ha assegurat que el sector del cànnabis compta amb l'”acceptació social” i que “només es troba davant certes barreres institucionals”. “Es tracta de regular una realitat laboral i social que ja existeix després del fracàs de 70 anys de polítiques prohibicionistes que no han aconseguit cap dels seus objectius”, ha insistit el portaveu de la CatFAC, que ha demanat plantejar “alternatives sobre com la societat es regula amb el cànnabis”. Espósito ha reivindicat les oportunitats laborals que ofereix el sector, sobretot a persones joves que “estan patint les dificultats de la crisi”. Tramitació de la ILP ‘La Rosa Verda’ Regular l’activitat del cànnabis és una vella demanda del sector. El Parlament està tramitant actualment la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) ‘La Rosa Verda’ per regular les associacions de consum de cànnabis. Tots els grups parlamentaris hi van donar el vistiplau el juliol, excepte el PPC. El 1991 es va fundar a Barcelona l’Associació Ramon Santos d’Estudis del Cànnabis (ARSEC), reconeguda com la primera associació de consumidors de cànnabis a Catalunya i, des d’aleshores, s’han anat obrint clubs arreu. El 2013 es van registrar, o estaven en procés de registre, més de 170 associacions cànnabiques a Catalunya, tot i que es calcula que n’existeixen 400, segons dades facilitades aquest dimarts per la CatFAC i Avalot.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb