El mes de desembre el Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va aprovar un augment de l’11’8% en la tarifa de l’aigua en alta subministrada per Aigües Ter-Llobregat (ATLL). Aquesta pujada en les tarifes afecta 116 ajuntaments, que engloben quatre milions i mig de persones. Però l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consorci Besòs-Tordera i la Federació de Municipis de Catalunya consideren que aquesta pujada és ‘injusta i desproporcionada’, tal com ha explicat el vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, Eloi Badia. Per aquest motiu, les tres entitats han presentat un contenciós contra l’acord del Consell Administratiu de l’ACA i també mesures cautelars per tal d’evitar que aquesta pujada arribi als rebuts dels consumidors aquest mateix mes de març. Un dels arguments jurídics d’aquest contenciós és que l’augment està molt per sobre de l’IPC i no correspon a cap millora del servei que justifiqui la pujada.

D’altra banda, el president del Consorci Besòs-Tordera, Sergi Mingote, considera que aquest no és el millor moment per augmentar les tarifes quan d’aquí a poques setmanes hi haurà sentència per saber si s’anul·la o no la privatització de l’empresa Aigües Ter-Llobregat. En aquesta línia, Badia es pregunta ‘de què serveix la privatització’ de l’empresa, ja que des de la seva privatització el rebut de l’aigua ha pujat un 85%. Badia assegura que ‘pràcticament hem doblat’ el preu de compra però per contra ‘no hi ha cap justificació’ per aquests augments.

Els arguments que s’han donat per aquest augment de l’11’8% de les tarifes és poder pagar el marge comercial de l’empresa concessionària d’ATLL, el cànon de l’aigua que ingressa la Generalitat i un tercer motiu és el cost financer en què s’han de pagar uns crèdits amb un interès del 9,33%, tot i que Badia ja fa temps que demana ‘que es refinanci’.

Aquest augment es traduirà en un augment en els rebuts de l’aigua en la majoria de casos, però alguns municipis ja han anunciat que intentaran assumir-lo ells. Tot i això, és difícil que els ajuntaments puguin assumir-lo quan els pressupostos ja estan aprovats en la majoria de casos. De tota manera, aquesta pujada afectarà de diferent manera a cada municipi, ja que segons les fonts d’aigua paral·leles que tinguin pagaran més o menys en l’aigua. Per a Badia, això és preocupant ja que molts consistoris podrien optar per a agafar més aigua de pous, tot i que hagin de ser una ‘reserva per tenir en cas de sequera’. En el cas de l’àrea metropolitana ja s’ha afirmat que l’augment final serà d’un 4%, ja que la xarxa també s’abasteix del Besòs, la dessaladora i altres fonts.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb