La comunitat musulmana de Ripoll ha criticat l’estat espanyol per no haver-los avisat dels antecedents penals de l’imam de Ripoll. El president de l’entitat, Ali Yassine, ha dit que si hom els hagués advertit que Abdelbaki es-Satty havia estat tancat quatre anys a la presó de Castelló no hauria anat mai a Ripoll. La condemna, la va complir a la presó de Castelló per tràfic de drogues.

Yassine assegura que es-Satty en cap moment no va mostrar signes de radicalització, ni tenia discursos que poguessin incitar a la violència. Amb tot, ha confirmat que ara vigilaran més que mai i no descarten de demanar antecedents penals als imams que exerceixin a la mesquita.

‘No hi havia cap senyal estrany, feia vida normal. Mai no vam notar res’, diu Ali Yassine en relació amb l’imam. Recordem que l’imam durant un any i quatre mesos ha predicat en una de les mesquites del poble i que la policia creu que podria tenir implicació en els atemptats de Barcelona i Cambrils. Yassine deixa clar que hauria avisat la policia si hagués notat comportaments estranys. I que, naturalment, hauria impedit que l’imam exercís. ‘Nosaltres no en tenim cap culpa. L’estat sap que aquest imam és aquí. Per tant, ens ha d’avisar, però nosaltres no en sabíem res.’

No els va fer mala impressió
Quan li han demanat si es van comunicar amb l’altra mesquita de Ripoll, que va acomiadar l’imam per desavinences, Yassine ha dit que s’havien limitat a cercar un imam i es-Satty no els va fer mala impressió. A més, en les pregàries no era dur i invocava els valors de l’islam, assegura. Quant als motius que ha dut a la mesquita a prescindir dels serveis de l’imam, el president explica que només tenen a veure amb la voluntat del clergue de marxar al Marroc durant tres mesos. ‘Li vam dir que era impossible d’estar aquest temps sense imam’, ha reblat.

Yassine ha reconegut que el clergue els va demanar més diners i que la comunitat no podia assumir-ho, un fet que també va contribuir que se n’anés. Actualment la mesquita continua sense imam i creuen que serà complicat de trobar-ne cap després dels atemptats.

Els atacants anaven poc a la mesquita
Yassine ha explicat que els autors dels atemptats no sovintejaven la mesquita. ‘Era molt estrany de veure’ls per aquí’, comenta. De fet, el gihadista escàpol, Younes Abdelyaaqoub, constava registrat al centre però no hi havia fet cap aportació econòmica.

La comunitat condemna l’actitud dels joves i lamenta la imatge que ha quedat de Ripoll i de l’islam. ‘La nostra religió es basa en els valors de la pau i no pas de l’odi, el terrorisme i la violència’, ha acabat dient Yassine.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]